Η επίδραση των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών στην υγεία

Η επίδραση των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών στην υγεία

Ανακαλύψτε τις επιπτώσεις των υπέρ-επεξεργασμένων τροφών στην υγεία και τη σύνδεση τους με καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει καταστεί αντικείμενο εκτενούς μελέτης, καθώς συνδέεται με πολλές δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ACC Asia 2025 Together, σε συνεργασία με την 36η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της SCS στη Σιγκαπούρη, οι κίνδυνοι για την υπέρταση και άλλα σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα φαίνεται να αυξάνονται με κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια υπέρ-επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνονται ημερησίως.

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και άλλα μη θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζοντας χαμηλή θρεπτική πυκνότητα αλλά υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η απορρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αλλοίωση του εντερικού μικροβιόκοσμου, και η προώθηση της παχυσαρκίας.

Η ανασκόπηση περιλάμβανε 41 μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία, που αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ υπέρ-επεξεργασμένων τροφών και υγειονομικών εκβάσεων, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 8 εκατομμύρια ενήλικες. Η κατανάλωση αυτών των τροφών σχετίζεται με αύξηση της υπέρτασης κατά 14,5%, καθώς και με άλλους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος και οι πεπτικές παθήσεις.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω υψηλής ποιότητας μελέτες, καθώς τα υπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρέσκων τροφών και υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play