Η Αττική και η Θεσσαλία βρίσκονται στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, με τα επίσημα κρούσματα να φτάνουν τα 290. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, λόγω των ασυμπτωματικών φορέων.
Όπως τόνισε η κα Ψαλτοπούλου, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδικό αντιϊκό φάρμακο, ούτε self-test, και η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 199 περιστατικά παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα, ενώ καταγράφηκαν πέντε επιπλέον θάνατοι ατόμων ηλικίας 65 έως 92 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
Τα κουνούπια είναι δυστυχώς διαβιβαστές αρκετών νοσημάτων και όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, όσο έχουμε ηπιότερους χειμώνες, παρατεταμένα καλοκαίρια, τόσο έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και για άλλα νοσήματα να τα έχουμε από τα κουνούπια, ανέφερε η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Όπως είπε, μερικά δεδομένα που έχουμε από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι το κουνούπι παραμένει ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδικό αντιϊκό φάρμακο, ούτε self-test, και η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά στα νοσοκομεία.
Αν και το 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικό και το 20% παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγίες, ο ιός μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος για άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Συμπτώματα όπως η σύγχυση, η παράλυση, οι σπασμοί ή η λιποθυμία σημαίνουν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και απαιτούν την άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ψαλτοπούλου, πρέπει να πας αμέσως στο νοσοκομείο αν δεις ένα άτομο γύρω στα εβδομήντα με πυρετό, πονοκέφαλο και να έχει σύγχυση, να μην μπορεί να καταλάβει αυτά που του λες, να παραλύσει ένα του χέρι, να κάνει σπασμούς, να λιποθυμήσει.
Την ανάγκη να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η διασπορά του, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της κυκλοφορίας του ιού, ενώ νέοι δήμοι του λεκανοπεδίου προστίθενται στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα.
Με δεδομένο ότι η δραστηριότητα των κουνουπιών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών, ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας είναι η αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.
Μετά την εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων, τα περιθώρια ουσιαστικής προληπτικής παρέμβασης είναι πλέον περιορισμένα, καθώς οι εκ των υστέρων ψεκασμοί παρουσιάζουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα η πρόληψη και η φυσική διαχείριση των εστιών αναπαραγωγής πριν από τα ανθρώπινα κρούσματα να παραμένουν το πρωταρχικό μέσο άμυνας, αναφέρει ο ΙΣΑ.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας συνίστανται στα εξής:
Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα κατά τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (κυρίως από το σουρούπωμα έως την αυγή).
Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες και φεγγίτες.
Απομάκρυνση στάσιμου νερού από γλάστρες, πιατάκια, λεκάνες, υδρορροές και άλλα δοχεία στον προαύλιο ή εξωτερικό χώρο, καθώς αποτελούν τις κύριες εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς η ροή του αέρα εμποδίζει την προσέγγιση των κουνουπιών.
Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια), ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
