Πέντε έφηβοι νεκροί σε τροχαίο στην Ιρλανδία – Στο μικροσκόπιο επικίνδυνες προκλήσεις στα social media
PA Media

Πέντε έφηβοι νεκροί σε τροχαίο στην Ιρλανδία – Στο μικροσκόπιο επικίνδυνες προκλήσεις στα social media

Πέντε έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχασαν τη ζωή τους και τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα στην Ιρλανδία, με τις Αρχές να εξετάζουν παράλληλα εάν η τραγωδία συνδέεται με επικίνδυνες πρακτικές στα social media που γίνονται για την προσέλκυση likes.

Τα πέντε θύματα ταυτοποιήθηκαν μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως Καμίλ Πουστκόφσκι, Τζο Κάρθι, Τζέρεμι Ο’Μπράιεν, Άλεξ ΜακΚάρθι και Τζακ Κένεντι.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής στην κομητεία Κιλντέαρ. Η BMW στην οποία επέβαιναν οι πέντε έφηβοι κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Μ9, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με Hyundai, στο οποίο βρίσκονταν τρεις αδελφές και ένα 7χρονο αγόρι.

Η BMW δεν είχε δηλωθεί ως κλεμμένη

Νεότερες πληροφορίες ανατρέπουν τις αρχικές αναφορές ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές, η BMW δεν είχε δηλωθεί ως κλεμμένη, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο να είχε αγοραστεί έναντι μετρητών από πρόσωπο που συνδεόταν με έναν από τους νεαρούς.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί εξετάζουν τις κινήσεις των πέντε εφήβων πριν από το δυστύχημα, καθώς και πιθανές συνδέσεις με εγκληματικές ενέργειες. Η BMW είχε εντοπιστεί νωρίτερα σε περιοχές γύρω από την Κιλντέαρ και την Κάρλοου, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει αναφορές για απόπειρες διαρρήξεων και κλοπές οχημάτων κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, οι πέντε νεαροί φορούσαν μάσκες. Για τα ακριβή αίτια θανάτου αναμένονται τα αποτελέσματα των νεκροψιών.

Γιατί δεν καταδιώχθηκε η BMW

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπροσώπων της Garda (GRA), Τζον Τζο Ο’Κόνελ, αποκάλυψε ότι ο οδηγός της BMW είχε προηγουμένως αρνηθεί να σταματήσει σε σήμα αστυνομικών.

Όταν στη συνέχεια εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα του Μ9, οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να μην ξεκινήσουν καταδίωξη.

Μιλώντας στο RTÉ, ο Ο’Κόνελ εξήγησε ότι πρόκειται για διαδικασία που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με το κέντρο διοίκησης και ελέγχου να αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των αστυνομικών. Όπως ανέφερε, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα εκπαίδευσης των αστυνομικών, σημειώνοντας ότι «ούτε ένα μέλος της An Garda Síochána δεν είναι εκπαιδευμένο σε καταδίωξη, πόσο μάλλον στην αντιμετώπιση αυτοκινήτων που κινούνται ανάποδα». Όπως πρόσθεσε, αστυνομικοί που συμμετέχουν σε καταδιώξεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εσωτερικές κυρώσεις, πειθαρχικές διαδικασίες ή ακόμη και ποινικές ευθύνες.

«Οδηγούν ανάποδα για τα likes»

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η πιθανή σύνδεση του περιστατικού με επικίνδυνα «παιχνίδια» στα social media.

Ο Ο’Κόνελ έκανε λόγο για ομάδες αγοριών και νεαρών ανδρών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ανεβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με καταδιώξεις, περιστατικά με αστυνομικούς και επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ιρλανδικής αστυνομίας, Τζάστιν Κέλι, προειδοποιώντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις» οδηγοί εισέρχονται ανάποδα στους αυτοκινητοδρόμους με στόχο να συγκεντρώσουν likes στα social media.

Μάλιστα, μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εννέα άνθρωποι είχαν τραυματιστεί σε μετωπική σύγκρουση στον Μ50 του Δουβλίνου, όταν ένα όχημα κινήθηκε επίσης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο Ο’Κόνελ χαρακτήρισε αυτή την πρακτική «ρωσική ρουλέτα με τη ζωή τους και με τις ζωές όλων των άλλων», καλώντας παράλληλα τους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους για τις συνέπειες τέτοιων ενεργειών «για την πλάκα και τα κλικ».

Loading

Play