Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Ψηφίστηκε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 35% ενώ προς ψήφιση τέθηκε και η πρόταση της αντιπολίτευσης η οποία εισηγήθηκε μηδενική αύξηση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

propoli

Πραγματοποιήθηκε χθες το δημοτικού συμβούλιο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στο οποίο ψηφίστηκε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το 2024.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Πουρσανίδου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη αύξηση είναι μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση του δήμου και για να μπορέσει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση είναι η μισθολογική αύξηση 8% καθώς και οι ωριμάνσεις, η αύξηση του ΦΟΔΣΑ ύψους 466.558€ η αύξηση του κόστους ρεύματος και των τιμών των καυσίμων καθώς και το μεγάλο “αγκάθι” που είναι η αναδρομική καταβολή των τελών ταφής απορριμμάτων. Η αναδρομική καταβολή τελών αφορά το 2022, το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται στο 35%, ενώ για ένα σπίτι 70 τ.μ. το πόσο θα αυξηθεί κατά 0,03€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι προτάσεις που τέθηκαν προς ψήφιση ήταν δύο, μία της δημοτικής αρχής και μία της αντιπολίτευσης που πρότεινε μηδενική αύξηση, η οποία όμως θα δημιουργούσε “τρύπα” 2 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου.

Η αύξηση υπερψηφίστηκε με 23 ναι της διοικούσας παράταξης, ενώ 14 ναι πήρε η πρόταση για μηδενική αύξηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά και την δύο προτάσεων.

Ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης έκανε λόγο για γενναία απόφαση της διοίκησης, τονίζοντας ότι «με μόλις 400.000€ αποθεματικό που μας άφησε η απελθούσα διοίκηση δε θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε την οικονομική επιβίωση του δήμου».

«Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τους δημότες. Θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί» ανέφερε ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

Από τα δημοτικά τέλη απαλλάσσονται ειδικές κατηγορίες δημοτών όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ και οι ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Έργων Στέλιος Διακάκης παρουσίασε τις μελέτες και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και τις νέες μελέτες και τα έργα για το νέο έτος.

Οι μελέτες υπερψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά. Στις αρχικές προτάσεις προστέθηκαν και τρεις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένα έργα, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να απενταχθούν από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης από τις 9 Φεβρουαρίου, λόγω του ότι δεν έχουν δημοπρατηθεί.

«Όλα τα συνεχιζόμενα έργα έχουν προβλήματα αλλά ευελπιστώ ότι θα τα επιλύσουμε σύντομα» σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Δούκα με Ζαχαράκη: «Προτεραιότητα το θέμα της κοινωνικής κατοικίας»

Loading