newsauto

Γνωρίστε τα plug-in υβριδικά – Πώς λειτουργούν

Δείτε παρακάτω πως λειτουργούν τα plug-in υβριδικά – Διαβάστε για τα πλεονεκτήματα και τον τρόπο χρήσης τους.

Με την ηλεκτρική ενέργεια να αποτελεί το επόμενο κυρίαρχο καθεστώς της αυτοκίνησης, οι κατασκευαστές επενδύουν συνεχώς στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Προτού, ωστόσο, λυθούν κάποια βασικά ζητήματα, όπως είναι η αύξηση της αυτονομίας και η διεύρυνση του δικτύου φόρτισης, οι εταιρείες έχουν φροντίσει να εμπλουτίσουν την γκάμα τους με τα λεγόμενα plug-in υβριδικά, τα οποία διακρίνονται για τη διττή τους υπόσταση. «Παντρεύουν» δηλαδή δύο κόσμους, κινούμενα τόσο με ηλεκτρισμό όσο και με βενζίνη ή diesel.

propoli

Το 2020, οι πωλήσεις των PHEV μοντέλων στην Ευρώπη ανήλθαν σε 619.129 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 210% συγκριτικά με το 2019, με το μερίδιό τους στην αγορά να φτάνει το 5,2%. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το τελευταίο ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω στο 8,6% και τις πωλήσεις να φτάνουν τις 212.859. Πώς λειτουργούν όμως τα plug-in υβριδικά;

Γνωρίστε τα plug-in υβριδικά - Πώς λειτουργούν
newsauto

Τρόπος λειτουργίας

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τους δύο άλλους τύπους υβριδικών. Τα ήπια υβριδικά (mild hybrid) και τα πλήρως υβριδικά (full hybrid). Μοναδικός κοινός παρονομαστής όλων των υβριδικών είναι η ύπαρξη ενός θερμικού μοτέρ (ICE) με έναν ηλεκτροκινητήρα. Στα ήπια υβριδικά ο μικρός ηλεκτροκινητήρας υποβοηθά τον ICE κατά την επιτάχυνση και δεν κινεί μόνος τους τους τροχούς. Η ενέργεια που υποστηρίζει το ηλεκτρικό μοτέρ ανακτάται κατά την επιβράδυνση, και αποθηκεύεται σε μια μικρή μπαταρία.

Τα πλήρως υβριδικά συνδυάζουν έναν κινητήρα diesel ή βενζίνης με έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία, η οποία – όπως και στα mild hybrid- δεν φορτίζεται από εξωτερική πηγή. Η αρχή λειτουργίας τους είναι η ανάκτηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από το φρενάρισμα, για τη φόρτιση της μπαταρίας. Η ενέργεια που αποθηκεύεται στην τελευταία αξιοποιείται για τη διάνυση λίγων χιλιομέτρων κυρίως εντός πόλης, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετό καύσιμο.

Στα plug-in υβριδικά συνυπάρχει το θερμικό μοτέρ με έναν ηλεκτροκινητήρα, ενώ υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη μπαταρία. Η μεγαλύτερη διαφορά με τα υπόλοιπα είναι πως η μπαταρία φορτίζεται από εξωτερική πηγή (Π.χ. wallbox και οικιακή πρίζα) και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να εξασφαλίσει έως και 60 χλμ. καθαρά ηλεκτρικής κίνησης.

newsauto

Πλεονεκτήματα

Ένα από τα ατού των… επαναφορτιζόμενων υβριδικών μοντέλων είναι ότι προσφέρουν στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος αν θα κινηθεί με ηλεκτρική ενέργεια ή βενζίνη/diesel. Η κίνηση με ηλεκτρισμό καθιστά το όχημα τελείως αθόρυβο, δεν εκπέμπονται ρύποι και επιτρέπεται η πρόσβαση σε «πράσινες» ζώνες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ομολογουμένως είναι η οικονομία, δεδομένου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά πολύ φθηνότερη τόσο από τη βενζίνη όσο και από το πετρέλαιο. Μην ξεχνάμε, πως σύμφωνα με έρευνες, η μέση απόσταση που διανύουν καθημερινά οι Ευρωπαίοι οδηγοί δεν ξεπερνά τα 60 χλμ., ένα νούμερο που είναι σχεδόν ισομεγέθες με την ηλεκτρική αυτονομία των plug-in υβριδικών. Αυτό, επομένως, σημαίνει πως η κίνηση εντός της πόλης μπορεί να γίνει ως επί το πλείστον με ηλεκτρική ενέργεια, φροντίζοντας για την… τσέπη των οδηγών. Περαιτέρω οικονομία χρημάτων γίνεται μέσω της απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, αλλά και το μηδενικό εταιρικό φόρο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Πολλοί, επίσης, ξεχνούν πως τα plug-in υβριδικά προσφέρουν και την πολυπόθητη «οδηγική απόλαυση». Ο ηλεκτροκινητήρας και το θερμικό μοτέρ παράγουν συνδυαστικά πάνω από 200 άλογα και κατά συνέπεια οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

newsauto

Δείτε επίσης: Η Opel παρουσίασε το νέο Opel Rocks-e

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading