Υποχρεωτική έγινε η ασφάλιση αυτοκινήτων και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ από την 1η Ιουνίου 2025, για φυσικές καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.
Η ασφάλιση γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος, ενώ η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ισχύει και για τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν τεθεί σε ακινησία.
Σημειώνεται ότι για την ασφάλιση επαγγελματικής χρήσης οχημάτων επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ ισχύει ο νόμος 5116/2024. Από την 1η Ιουνίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές – δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό – σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η υποχρέωση κάλυψης αφορά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, οχήματα επαγγελματικής χρήσης και αποθηκευμένα προϊόντα.
Αν υπάρχει ήδη συμβόλαιο, αρκεί να επιβεβαιώσουν ότι οι καλύψεις πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και να εξετάσουν αν η κάλυψη του 70% ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που δεν θα ασφαλιστούν, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται εάν παραμείνουν ανασφάλιστες και υπάρχει εξαίρεση από την κρατική αρωγή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητάει επανεξέταση και εξαιρέσεις. Στο μεταξύ, εκφράζει ανησυχία με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία «για σοβαρές στρεβλώσεις και αδιέξοδα που δημιουργούνται ενόψει της εφαρμογής της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές, από 1ης Ιουνίου 2025, για όσες ξεπερνούν ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ».
Ο σύλλογος αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η ασφαλιστική αγορά αρνείται να καλύψει παλαιά κτήρια ή περιοχές υψηλού κινδύνου, καθιστώντας ανέφικτη την υποχρεωτική ασφάλιση για εκατοντάδες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η οικονομική αδυναμία πολλών μικρομεσαίων να καταβάλουν τα αυξημένα ασφάλιστρα, δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και αδικίας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει:
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, επαναφέρει και την πρόταση για δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης επιχειρήσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδας για την πρόληψη, στήριξη και θωράκιση της επιχειρηματικής κοινότητας από έκτακτα φαινόμενα.
«Η πολιτεία οφείλει να διαχωρίζει τους αρνητές από τους αδυνάμους και να μην αντιμετωπίζει με οριζόντιες ποινές το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Αν δεν σε ασφαλίζει η αγορά, δεν μπορεί να σε τιμωρεί το κράτος», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, υπογράμμισε ότι το θέμα με τις ασφαλιστικές που δεν ασφαλίζουν κτήρια τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς «θα λυθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Πιερρακάκη».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΤΣΗΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ