Barilla: Νέα έκθεση βιωσιμότητας που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη

Barilla: Νέα έκθεση βιωσιμότητας που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η νέα έκθεση βιωσιμότητας της Barilla αποτυπώνει 17 χρόνια έμπρακτης δέσμευσης προς το περιβάλλον, το ευ ζην των ανθρώπων και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η έκθεση προσδιορίζει και τους στόχους για το 2030, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα ως βασικό πυλώνα του μέλλοντος.

Ο CEO του Ομίλου Barilla, Gianluca Di Tondo, υπογραμμίζει: «Η δέσμευσή μας αποτυπώνεται μέσα από μια νέα στρατηγική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα, πλήρως ενσωματωμένη με την επιχειρησιακή στρατηγική μας, μια πορεία που μας οδηγεί ως το 2030 και μετατρέπει το όραμά μας σε καθημερινές πράξεις και απτά αποτελέσματα».

Καθώς η ευημερία των ανθρώπων ξεκινά από το πιάτο τους, η Barilla βελτιώνει συνεχώς τις συνταγές της ώστε να προσφέρει προϊόντα πιο νόστιμα, ασφαλή και ισορροπημένα διατροφικά. Το 2024, το 88% των συνολικών πωλήσεων των ζυμαρικών περιείχε το πολύ 5g ζάχαρης και έως 0,5g αλατιού ανά μερίδα.

Παράλληλα, η Barilla εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αειφόρο γεωργία, με έμφαση στην ποικιλιακή ανάπτυξη, τις καλλιεργητικές πρακτικές και τα ψηφιακά εργαλεία. Πάνω από 7.000 αγρότες συμμετέχουν σε τέσσερις στρατηγικές εφοδιαστικές αλυσίδες (σιμιγδαλένιο σιτάρι, κοινό σιτάρι, σίκαλη και βασιλικός) με συνολικό όγκο 815.000 τόνων.

Η πρωτοβουλία Accademia del Basilico εγκαινιάστηκε το 2024 με τη συμμετοχή 21 στρατηγικών συνεργατών, παρέχοντας στους παραγωγούς αειφόρες τεχνικές και πρακτικές καλλιέργειας βασιλικού. Παράλληλα, μέχρι το 2030, η Barilla φιλοδοξεί να επιτύχει προμήθεια 250.000 τόνων πρώτων υλών από πιστοποιημένες αναγεννητικές καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι το 100% των αυγών που προμηθεύεται η Barilla προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες ελευθέρας βοσκής, ενώ η εταιρεία δεν πραγματοποιεί ούτε χρηματοδοτεί δοκιμές σε ζώα.

Την ίδια ώρα, το 48% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Barilla προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν εγκατασταθεί 4MW φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Υδροενεργειακής Αναβάθμισης, με προϋπολογισμό 168 εκατ. ευρώ, ο όμιλος θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση συνολικά 24MW έως το 2030.

Το 2024, στο Rubbiano (PR) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο νέα εργοστάσια: 1,5MWp για σάλτσες και 0,3MWp για αρτοσκευάσματα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η αυτοπαραγόμενη ενέργεια καλύπτει ήδη μία ημέρα την εβδομάδα παραγωγής κάθε είδους σαλτσών.

Η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους αυξήθηκε κατά +164% σε δύο χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο Rubbiano, όπου ανακτήθηκαν ποσότητες ίσες με 24 ολυμπιακές πισίνες.

Το 2024, η Barilla κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 4,883 δισ. ευρώ (+1,7% σε σταθερό συναλλαγματικό περιβάλλον), ενισχύοντας περαιτέρω τη ηγετική της θέση και τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και πιο καινοτόμου διατροφικού μοντέλου. Από το συνολικό επενδυτικό πλάνο των 300 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε έργα που αφορούν την ποιότητα, την ασφάλεια τροφίμων, την ευημερία των καταναλωτών και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Loading

Play