Μετρήσιμα αποτελέσματα ζητά ο Χρήστος Μεγάλου για βιώσιμα επενδυτικά έργα της Πειραιώς

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζητά ο Χρήστος Μεγάλου για βιώσιμα επενδυτικά έργα της Πειραιώς

Μετρήσιμα αποτελέσματα ζήτησε ο Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδυτικών έργων που είναι κερδοφόρα, βιώσιμα, ανθεκτικά και δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να εντοπίζονται τέτοιες επενδύσεις, να χρηματοδοτούνται και να υλοποιούνται μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού

«Αν όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα επικεντρωμασταν στην ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, θα αισθανόμουν πολύ μεγαλύτερη σιγουριά για ένα ανθεκτικό μέλλον», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στη μετάβαση από τις γενικές δεσμεύσεις σε επενδύσεις με πραγματικό και μετρήσιμο αντίκτυπο.

Ο κ. Μεγάλου μίλησε στο πρώτο UNEP FI Mediterranean Forum 2026, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με συνδιοργανωτές την Τράπεζα Πειραιώς και τη Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP FI). Στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρέθηκαν η χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Μεσογείου και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιβαλλοντικών και οικονομικών κινδύνων.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς επισήμανε ότι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η αστάθεια στις αγορές ενέργειας και τα εντονότερα περιβαλλοντικά φαινόμενα μεταβάλλουν τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε, οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Μεσόγειο, καθώς επηρεάζουν άμεσα κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, η γεωργία, ο τουρισμός, η ενέργεια και οι ασφάλειες, αλλά και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Οι κλιματικοί και φυσικοί κίνδυνοι έχουν μετατραπεί σε οικονομικούς κινδύνους, υπογράμμισε, επισημαίνοντας παράλληλα τις αυξανόμενες πιέσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μεσόγειος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η στρατηγική γεωγραφική της θέση, το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο η προστασία της περιοχής από τις αλλαγές, αλλά η χρηματοδότηση ενός ισχυρότερου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού οικονομικού μέλλοντος.

Βιώσιμες χρηματοδοτήσεις 5 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί από την Πειραιώς, με την τράπεζα να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενσωμάτωση κριτηρίων βιωσιμότητας στη χρηματοδοτική της δραστηριότητα.

Η βιωσιμότητα, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι κίνδυνοι, κατανέμονται τα κεφάλαια και αναπτύσσεται η συνεργασία με τους πελάτες.

Παράλληλα, η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 108 επιχειρήσεις με δάνεια συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας. Η επίτευξη των συμφωνημένων στόχων οδηγεί σε μείωση του τελικού επιτοκίου, δημιουργώντας οικονομικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές και άλλες επιδόσεις τους.

Πρόκειται για χρηματοδοτικό μηχανισμό που συνδέει το κόστος δανεισμού με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στους όρους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Ο Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Μεσογείου απαιτεί συνεργασία μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η ενεργειακή ασφάλεια δεν περιορίζονται από εθνικά σύνορα.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης επενδυτικά ώριμων έργων, κινητοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αποτελεσματικότερου επιμερισμού των κινδύνων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι χώρες και οι επιχειρήσεις ξεκινούν τη μετάβαση από διαφορετικές οικονομικές αφετηρίες, γεγονός που απαιτεί λύσεις προσαρμοσμένες στις δυνατότητες κάθε αγοράς.

Αναφερόμενος στη σχέση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, υποστήριξε ότι οι δύο έννοιες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντικρουόμενοι στόχοι. Αντίστοιχα, η ανθεκτικότητα δεν είναι απλώς πρόσθετο κόστος, αλλά προϋπόθεση ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να απορροφούν οικονομικούς κραδασμούς, να προσαρμόζονται και να συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Στο UNEP FI Mediterranean Forum συμμετείχαν εκπρόσωποι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, επενδυτών και ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κλιματική ανθεκτικότητα, στους κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση, στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στις καθαρές τεχνολογίες και στη χρηματοδότηση υποδομών.

Ο επικεφαλής του UNEP FI, Eric Usher, επισήμανε ότι η συνεργασία του χρηματοπιστωτικού τομέα με την πραγματική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση κεφαλαίων προς δραστηριότητες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι οι τράπεζες διαθέτουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τις επενδυτικές προτεραιότητες σε πραγματικές υποδομές, καινοτομία και οικονομική δραστηριότητα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων δεν αρκεί χωρίς αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, κατάλληλη διαχείριση κινδύνων και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Η βασική πρόκληση, όπως προέκυψε από την τοποθέτησή του, είναι η μετάβαση από τη διατύπωση γενικών στόχων στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, με σαφές χρονοδιάγραμμα, οικονομική βιωσιμότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Loading

Play