Αύξηση των βιώσιμων καυσίμων στις αερομεταφορές: Η ΙΑΤΑ προειδοποιεί για τις προκλήσεις της βιωσιμότητας. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) αναμένει ότι η παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025, φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια τόνους. Η Ένωση προειδοποιεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, ενώ χαρακτηρίζει την παραγωγή των βιώσιμων καυσίμων ως απογοητευτικά αργή. Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ, Γουίλι Γουόλς, τόνισε ότι αν και η αύξηση είναι ενθαρρυντική, η μικρή ποσότητα παραγωγής θα προσθέσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο κόστος καυσίμων της παγκόσμιας αεροπορίας. Απαιτείται επιτάχυνση της παραγωγής και απόκτησης αποδοτικότητας για τη μείωση του κόστους.
Ο ευρύτερος τομέας των αερομεταφορών έχει συμφωνήσει το 2021 να στοχεύσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, κυρίως μέσω της σταδιακής μετάβασης στο βιώσιμο καύσιμο που παράγεται από χρησιμοποιημένο πετρέλαιο και βιομάζα. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμετρώνται με τις εταιρείες ενέργειας για τις περιορισμένες προμήθειες, ενώ κατηγορούν τους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing για καθυστερήσεις στην παράδοση πιο αποδοτικών αεροσκαφών.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, ο Γουόλς επισήμανε την ανάγκη επανεκτίμησης της δέσμευσης για μηδενική κατανάλωση έως το 2050, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη. Παρόλο που δεν υπάρχουν σχέδια για επίσημη επανεξέταση του στόχου, εξέφρασε την πιθανότητα οι αεροπορικές εταιρείες-μέλη να ζητήσουν να επανεξεταστεί η δέσμευση, εάν η συνεργασία δεν είναι επαρκής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr