Ανακαλύψτε την αρωματική κις λορέν, μια πεντανόστιμη και ελαφριά γαλλική συνταγή που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Για πολλές δεκαετίες, η κις λορέν έχει διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της γαλλικής κουζίνας. Αρχικά προερχόμενη από την περιοχή της Λορένης, αυτή η νόστιμη δημιουργία έχει ταξιδέψει μέσα από τους αιώνες, εξελίσσοντας την εικόνα της και καταλήγοντας στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, η κις λορέν κατάφερε να ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα, καθιερώνοντας τη θέση της σε εστιατόρια και μπουφέδες μεγάλων ξενοδοχείων. Σήμερα, μπορεί κανείς να την βρει σε κάθε brunch εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του.
Η παρακάτω συνταγή είναι όχι μόνο αρωματική και πεντανόστιμη, αλλά και ελαφριά, απαιτώντας λιγότερο από 70 λεπτά προετοιμασίας.
Τα υλικά
– 3 πράσα, σε λωρίδες
– 2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
– 2 κ.σ. ελαιόλαδο
– 4 φέτες μπέικον γαλοπούλας, ψιλοκομμένες
– 1 κ.γ. κουρκουμάς
– 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
– 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
– 3 φύλλα κρούστας
– 2 μεγάλα αυγά
– 250 ml γάλα 1,5% λιπαρά
– 70 γρ. τριμμένο τσένταρ light
– αλάτι
– πιπέρι
Η διαδικασία
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το πράσο και το κρεμμύδι σε ½ κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον, τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο και το μισό θυμάρι, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου περίπου 25 εκ. Τοποθετούμε τα φύλλα κρούστας στο ταψί για να δημιουργήσουμε τη βάση της κις, φροντίζοντας να προεξέχει το φύλλο περιμετρικά. Στην ενδιάμεση στρώση, προσθέτουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και το υπόλοιπο λάδι.
Απλώνουμε το σοταρισμένο μείγμα πάνω από τη βάση του φύλλου. Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, το τσένταρ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά. Προσθέτουμε λίγο θυμάρι από πάνω και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr