Η Δυτική Ελλάδα είναι μια ανερχόμενη τουριστική δύναμη, με σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή στην ομιλία της στο Olympia Forum, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.
Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, καθώς στηρίζει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως ανέφερε, το 2025 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να φτάνουν τα 23,6 δισ. ευρώ. Η θετική πορεία συνεχίζεται και το 2026, καθώς, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο επτάμηνο του 2026 ανήλθαν σε 13,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, ενώ οι αφίξεις κατέγραψαν άνοδο 8,6%. Η αύξηση των εσόδων είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των αφίξεων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει τη σταδιακή βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού.
Παράλληλα, στάθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λέγοντας ότι η Ελλάδα διευρύνει σταδιακά την τουριστική δραστηριότητα στους «πλάγιους» και χειμερινούς μήνες, ώστε τα οφέλη να κατανέμονται σε μεγαλύτερο μέρος του έτους και σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες.
Ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, η κυρία Καραμανλή ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει μπροστά της σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και εξελίσσεται σε ανερχόμενη τουριστική δύναμη.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, στο πρώτο τρίμηνο του 2026 οι επισκέψεις στη Δυτική Ελλάδα έφτασαν περίπου τις 114.000, σημειώνοντας αύξηση 13,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 39,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 41%.
Η υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας, επισημαίνοντας ότι είναι ένα διεθνές «mega brand» και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
«Με επίκεντρο την Ολυμπία, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσφέρει ένα αυθεντικό και πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του πολιτιστικού, ορεινού, συνεδριακού, αθλητικού, φυσιολατρικού, αγροτουριστικού, γαστρονομικού και ιαματικού τουρισμού.
Η κυρία Καραμανλή τόνισε ότι η ισχυρή πορεία του ελληνικού τουρισμού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς το διεθνές περιβάλλον αλλάζει γρήγορα, ο ανταγωνισμός εντείνεται και νέοι προορισμοί αναδεικνύονται. Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση και οι αλλαγές στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης αναζητά βιώσιμους προορισμούς, αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες, ευεξία, ποιότητα και ασφάλεια.
«Στο υπουργείο εργαζόμαστε για έναν τουρισμό πιο βιώσιμο, πιο ανθεκτικό, πιο ποιοτικό, που αναπτύσσεται όλο τον χρόνο, με μέτρο και ισορροπία, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε.
Στη νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Όπως είπε η υφυπουργός, σε αυτές περιλαμβάνονται ο ορεινός, ο θαλάσσιος και καταδυτικός, ο γαστρονομικός, ο οινικός, ο ιαματικός και ο τουρισμός ευεξίας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότεροι λόγοι για να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα όλη τη διάρκεια του έτους και να γνωρίζει περισσότερες περιοχές της χώρας, με αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε προορισμού.
Σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη στρατηγική είναι το Εθνικό και τα 13 Περιφερειακά Παρατηρητήρια Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο δίκτυο περιλαμβάνεται και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο παρέχει δεδομένα και δείκτες για την παρακολούθηση της τουριστικής δραστηριότητας και των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεών της. «Σχεδιάζουμε πολιτικές βάσει δεδομένων, ώστε η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ισόρροπη και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε η υφυπουργός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό του Visit Greece, που υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργεί ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα προβολής του ελληνικού τουρισμού, στο οποίο εντάσσονται και προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ολυμπία και η Ηλεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής βρίσκεται ο άνθρωπος. Λειτουργούν Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) και Σχολές Ξεναγών, ενώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώθηκαν προγράμματα reskilling και upskilling, από τα οποία επωφελήθηκαν περισσότεροι από 18.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Στην ομιλία της, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Η επόμενη ημέρα, όπως είπε, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και σχεδιασμό, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος διεθνής προορισμός και να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης θα φτάνουν σε περισσότερες περιφέρειες και περισσότερες τοπικές κοινωνίες.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
