Έλληνας μετανάστης στον Καναδά επαναστατεί με την πίτσα Χαβάη

Έλληνας μετανάστης στον Καναδά επαναστατεί με την πίτσα Χαβάη

Η ιστορία πίσω από την πίτσα Χαβάη, τη γευστική δημιουργία που προκαλεί αντιπαραθέσεις. Η πίτσα Χαβάη, ίσως η πιο αμφιλεγόμενη εκδοχή αυτού του διάσημου πιάτου παγκοσμίως, δεν έχει τις ρίζες της στην Ιταλία ή σε κάποιο εξωτικό νησί του Ειρηνικού. Ο δημιουργός της είναι ένας Έλληνας μετανάστης στον Καναδά, ο Σωτήρης (Sam) Πανοπούλος, ο οποίος με μια τολμηρή απόφαση τη δεκαετία του 1960 άλλαξε την πορεία της πίτσας στη γαστρονομία. Στο μικρό του εστιατόριο, Satellite, στην πόλη Chatham του Οντάριο, εμπνεύστηκε από τις γλυκόξινες γεύσεις της κινεζο-αμερικανικής κουζίνας και συνδύασε κονσέρβα ανανά με ζαμπόν, φτιάχνοντας μια πίτσα με ντομάτα και τυρί.

«Μου είπαν πως είμαι τρελός», ανέφερε ο Πανοπούλος, «αλλά αυτή η πίτσα κέρδισε την αγάπη του κόσμου». Παρά το γεγονός ότι την ονόμασε Hawaiian, η έμπνευση προήλθε από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά και όχι από τη Χαβάη. Η πίτσα σύντομα απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές όχι μόνο στο Οντάριο αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και πέρα από αυτή.

Το 2017, ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι θα απαγόρευε την πίτσα αν μπορούσε, προκαλώντας έντονη αντίδραση παγκοσμίως. Ο τότε πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, την υπερασπίστηκε με ένα χαρακτηριστικό tweet: «Έχω έναν ανανά. Έχω μια πίτσα. Και στηρίζω αυτή τη νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο. #TeamPineapple».

Ο Σωτήρης Πανοπούλος ποτέ δεν κατοχύρωσε την πίτσα Χαβάη, την οποία έβλεπε ως πείραμα στη κουζίνα του. Κάθε 20 Αυγούστου, ημέρα γέννησής του, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Πίτσας Χαβάη, τιμώντας τον άνθρωπο που τόλμησε να προσθέσει ανανά σε ένα πιάτο που έχει διχάσει τον κόσμο. Όπως και να έχει, αυτή η πίτσα έχει αφήσει το στίγμα της στη γαστρονομία και αναμφίβολα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play