Η Κάλυμνος δεν είναι απλώς ένα τυπικό νησί του Αιγαίου. Είναι ένας τόπος με ισχυρή ταυτότητα, που συνδυάζει την αυθεντικότητα με τη διεθνή αναγνώριση. Το νησί των Δωδεκανήσων, με περίπου 18.000 κατοίκους, προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιστρέφουν ξανά και ξανά, πολλοί αγοράζοντας μάλιστα και σπίτια. Από τα παγκοσμίως γνωστά πετρώματα του για αναρρίχηση, μέχρι τη γαστρονομία και τον θαλάσσιο τουρισμό, η Κάλυμνος δίνει το δικό της στοίχημα να αξιοποιήσει τη δυναμική της και να εξελιχθεί με όρους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καλυμνίων, Πόπη Κουτούζη, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι η αναρρίχηση αποτελεί το μεγάλο «asset» του νησιού, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό. “Το όραμά μας είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Θέλουμε τουρίστες που έρχονται όλο τον χρόνο και σέβονται τον τόπο και το περιβάλλον”, τόνισε.
Μετά από χρόνια απουσίας, η Κάλυμνος ετοιμάζεται να αναβιώσει το Φεστιβάλ Αναρρίχησης (16-19 Οκτωβρίου 2025), ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός που θα περιλαμβάνει αναρριχητικές δραστηριότητες, πολιτιστικά δρώμενα, σεμινάρια, ομιλίες και γαστρονομικές εμπειρίες. “Θέλουμε οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ταυτότητα της Καλύμνου: τους τοπικούς χορούς, την παράδοση, τη γεύση”, τόνισε η κυρία Κουτούζη.
Η Κάλυμνος έχει γίνει σημείο αναφοράς για χιλιάδες αναρριχητές, κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη. Οι περισσότεροι επισκέπτονται το νησί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και ξανά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο, αποφεύγοντας τους ζεστούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η σεζόν, όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος, ξεκινά νωρίς την άνοιξη και τελειώνει αργά το φθινόπωρο, “προσφέροντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική οικονομία”.
Ωστόσο, το ζήτημα της συνδεσιμότητας παραμένει καθοριστικό. Η Κάλυμνος διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά οι πτήσεις αφορούν μόνο το εσωτερικό, περιορίζοντας την προσβασιμότητα κατά την περίοδο εκτός σεζόν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, Ιωάννης Τυράκης, επισημαίνει ότι η Κάλυμνος προσφέρει value for money. “Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι υψηλού επιπέδου και οι τιμές πολύ καλές”, τόνισε.
Στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας συμβάλλουν οι επαγγελματίες της εστίασης, όπως ο βραβευμένος Καλύμνιος σεφ Μιχάλης Μάρθας, ο οποίος επιδιώκει να συνδυάσει την καινοτομία με την παράδοση.
Με το μοναδικό της τοπίο, η Κάλυμνος έχει όλα τα συστατικά για να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Η ανάπτυξη νέων μαρινών και η αξιοποίηση των λουτρών είναι βασικά αιτήματα του Δήμου.
Η Κάλυμνος αναπτύσσεται τουριστικά με ρυθμούς που σέβονται τη βιωσιμότητα, εστιάζοντας στην ποιότητα και την αυθεντικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ