Ιαπωνία: Το σύστημα υγείας της Οσάκα καταρρέει υπό το βάρος του τέταρτου κύματος του κορονοϊού

Η ταχύτητα με την οποία το σύστημα υγείας της Οσάκα οδεύει προς κορεσμό υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ιαπωνία φιλοξενώντας ένα διεθνές αθλητικό γεγονός σε δύο μήνες – Μόνο οι μισοί Ιάπωνες γιατροί έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19

Τα νοσοκομεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, την Οσάκα, παραπαίουν υπό το τεράστιο κύμα των νέων μολύνσεων από κορονοϊό, με τις κλίνες και τους αναπνευστήρες να τελειώνουν την ώρα που εξαντλημένοι γιατροί προειδοποιούν για “κατάρρευση του συστήματος” και συνιστούν να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

propoli

Η περιοχή αυτή στη δυτική Ιαπωνία που μετρά 9 εκατομμύρια κατοίκους, το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, υποφέρει από το τέταρτο κύμα της πανδημίας με το ένα τρίτο των θανάτων από covid-19 τον Μάιο στην Ιαπωνία να εντοπίζεται εκεί.

«Για να το θέσουμε απλά πρόκειται για κατάρρευση του ιατρικού συστήματος», δήλωσε ο Γιούζι Τόχντα διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kindai στην Οσάκα.

«Το ιδιαίτερα μεταδοτικό, βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και η φθίνουσα προσοχή οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ασθενών», εξήγησε.

Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τα μεγάλα κύματα της επιδημίας που αντιμετώπισαν άλλες χώρες, όμως το τέταρτο κύμα της covid-19 έχει κατακλύσει την Οσάκα με 3.849 νέες μολύνσεις να αναφέρονται σε διάστημα μίας εβδομάδας. Πρόκειται για πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Μόνο το 14% των 13.770 ασθενών με covid-19 στη νομαρχία της Οσάκα έχουν νοσηλευθεί. Συγκριτικά, το 37% των ασθενών με κορονοϊό στην περιοχή του Τόκιο χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Ωστόσο μέχρι την Πέμπτη ήταν κατειλημμένο το 96% των διαθέσιμων κλινών στα 348 νοσοκομεία της Οσάκα που ασχολούνται με τα σοβαρά περιστατικά του κορονοϊού. Από τον Μάρτιο 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19 εκτός νοσοκομείου στη νομαρχία αυτή.

«Αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα ακόμη και σε νέους ανθρώπους και όταν αρρωστήσουν βαριά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναρρώσουν», σχολίασε ο Τοσιάκι Μινάμι διευθυντής του Osaka Medical and Pharmaceutical University Hospital (OMPUH).

«Νομίζω ότι μέχρι τώρα πολλοί νέοι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι ανίκητοι. Όμως αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά. Όλοι κινδυνεύουν εξίσου».

To υγειονομικό προσωπικό ”στα όριά του”

Ο Μινάμι δήλωσε ότι πρόσφατα ένας προμηθευτής του είπε ότι τα αποθέματα σε προποφόλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αναισθησία των ασθενών που πρόκειται να διασωληνωθούν, είναι πολύ χαμηλά. Στο νοσοκομείο του Τόχντα τελειώνουν οι αναπνευστήρες, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με σοβαρή μορφή covid-19.

Η παροχή νοσηλείας σε ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στο υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε η Σατσούκι Νακαγιάμα, επικεφαλής των νοσηλευτριών στο νοσοκομείο OMPUH. «Έχω προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας που έχει φτάσει στα όριά του», πρόσθεσε.

Ο Γιασουνόρι Κομάτσου, επικεφαλής ενός συνδικάτου εργαζομένων στην περιφέρεια, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τις νοσηλεύτριες των τοπικών κέντρων υγείας.

«Κάποιες από αυτές κάνουν 100, 150, 200 ώρες υπερωρία και αυτό συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο (…) όταν έχουν εφημερία, συχνά πηγαίνουν σπίτι τους στη μία τα ξημερώματα απλώς και μόνο για να τις ξυπνήσει το τηλέφωνο στις τρεις ή τις τέσσερις».

Το υγειονομικό προσωπικό που έχει εμπειρία από τη μάχη της Οσάκα ενάντια στον κορονοϊό αντιμετωπίζει αρνητικά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου.

Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Διαδηλωτές ζητούν ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading