Καύσωνας στο Ιράκ φέρνει θερμοκρασίες ρεκόρ και εντείνει την κρίση ύδατος και ενέργειας στη χώρα. Οι θερμοκρασίες στη Βαγδάτη και σε πολλές νότιες επαρχίες του Ιράκ άγγιξαν τους 51°C, όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες την Δευτέρα 28 Ιουλίου. Το νέο κύμα καύσωνα πλήττει μια χώρα που πλήττεται σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα των 46 εκατ. κατοίκων βιώνει αύξηση των θερμοκρασιών, χρόνιες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, λειψυδρία και ετήσιες ξηρασίες. Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι φθάνουν συχνά τους 52°C.
Η Βαγδάτη, καθώς και οι επαρχίες Βασόρας, Μισάν, Ντι Καρ και Ουασίτ είναι μεταξύ των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ το θερμόμετρο έφτασε τους 50°C σε οκτώ άλλες επαρχίες. Τα φετινά αποθέματα νερού του Ιράκ είναι στο 8% της δυναμικότητας, καθιστώντας την τρέχουσα χρονιά μια από τις πιο ξηρές από το 1933.
Στο πλαίσιο της κρίσης, οι Ιρακινοί πραγματοποιούν διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά των διακοπών ρεύματος και της λειψυδρίας. Οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο έντονες το Σαββατοκύριακο, όταν εκατοντάδες πολίτες απέκλεισαν δρόμους και έκαψαν λάστιχα κοντά στις πόλεις Χίλα και Ντιουανίγια, νοτίως της Βαγδάτης.
Οι αρχές τονίζουν ότι οι φράγματα στις γειτονικές χώρες, όπως το Ιράν και η Τουρκία, έχουν περιορίσει τη ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, που αρδεύουν την περιοχή εδώ και χιλιετίες. Το Σάββατο, η Τουρκία κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ 50,5°C στο νοτιοανατολικό τμήμα της, ενώ οι επιπτώσεις από το κύμα καύσωνα επηρεάζουν και την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση σε μεγάλα τμήματα του Ιράν.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr