Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων: Στρατηγικές και προτάσεις

Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων: Στρατηγικές και προτάσεις

Μάθετε πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων και να συμβάλλετε σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία μέσω της κυκλικής οικονομίας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ συνεχίζει τις ενημερωτικές της δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και στις προτεινόμενες λύσεις τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο, στοχεύοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Η επιτακτική ανάγκη μετάβασης σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που περιορίζει τα απόβλητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Με τη σημερινή οικονομία, που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθίσταται αναγκαία η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών και η παράταση της διάρκειας ζωής τους. Η κυκλική οικονομία, που περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση προϊόντων, αποτελεί μια πιο βιώσιμη εναλλακτική έναντι της γραμμικής οικονομίας.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και περιορίζει τη σπατάλη φυσικών πόρων, γης και ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 44% της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα προέρχεται από τα νοικοκυριά. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών που θα ενθαρρύνουν τη σωστή διαχείριση των τροφίμων.

Ενδεικτικές πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης περιλαμβάνουν τη σύνταξη λίστας για τα ψώνια, την τακτική ανασκόπηση των τροφίμων που υπάρχουν στο ψυγείο και την κατανόηση των επισημάνσεων ημερομηνίας ανάλωσης. Μπορούμε επίσης να επαναχρησιμοποιούμε υπολείμματα τροφίμων για την παρασκευή νέων γευμάτων και να ανακυκλώνουμε τα οργανικά απόβλητα.

Η συνεργασία όλων των φορέων της τροφικής αλυσίδας είναι ουσιαστική για την υλοποίηση στρατηγικών μείωσης της σπατάλης και την προώθηση ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση που να ξεκινά από την παραγωγή και να φτάνει μέχρι την κατανάλωση, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε ασφαλή τροφή για όλους, ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play