Ανακαλύψτε την τέλεια συνταγή για κοκκινιστούς γίγαντες με χόρτα, ιδανική για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου. Η παρασκευή κοκκινιστών γιγάντων με χόρτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε, αν και δεν συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η διαδικασία απαιτεί προετοιμασία, καθώς οι γίγαντες χρειάζεται να μουλιάσουν σε άφθονο νερό για 12 έως 24 ώρες. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πεντανόστιμη και θρεπτική επιλογή για τις πρώτες κρύες ημέρες του χειμώνα.
Συστατικά:
– 500 γρ. γίγαντες μουλιασμένοι όλο το βράδυ
– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– 6 κ.σ. ελαιόλαδο
– 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
– 1 κ.γ. αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
– Μια μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– Μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
– 350 γρ. σέσκουλα ή σπανάκι, πλυμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία:
1. Στραγγίστε τους γίγαντες, καλύψτε τους με φρέσκο νερό και βράστε τους. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγομαγειρέψτε για 1½-2 ώρες, μέχρι να γίνουν σχεδόν τρυφεροί.
2. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε απαλά το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέστε την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, 100ml νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Αφήστε το μείγμα να πάρει βράση, και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγομαγειρέψτε για 30 λεπτά. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε τα σέσκουλα ή το σπανάκι πριν κατεβάσετε από τη φωτιά.
4. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C (140°C με αέρα). Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, στραγγίστε τους και ανακατέψτε τους με τη σάλτσα ντομάτας και τα χόρτα, προσθέτοντας 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
5. Μεταφέρετε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήστε για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πλήρως και η σάλτσα να δέσει.
Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέσκουλα, σπανάκι ή πικραλίδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τα χόρτα.
Κεντρική φωτογραφία: The Veg Space
*Πηγή: Vita*
Πηγή περιεχομένου: in.gr