Πόρους άνω των 20 δισ. ευρώ για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές της χώρας στη νέα προγραμματική περίοδο 2028-2034 ανέφερε ότι μπορεί να κινητοποιήσει η Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά και να στηρίξουν την τοπική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, στη τέταρτη συνεδρίαση του εθνικού διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ 2028 – 2034.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι για να διεκδικεί η χώρα περισσότερα από την Ευρώπη, πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιήσει τα του οίκου της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της αξιοπιστίας και της στήριξης του πραγματικού παραγωγού και γι’ αυτό προχώρησε στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και στη δημιουργία νέου συστήματος πληρωμών, με περισσότερους διασταυρωτικούς ελέγχους και μεγαλύτερη διαφάνεια.
Προσέθεσε ότι ακούει το τελευταίο διάστημα σκέψεις από την αντιπολίτευση για έναν νέο διαχωρισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Όπως είπε, δεν θα επαναφερθεί ένα μοντέλο που δημιούργησε προβλήματα, επέφερε πρόστιμα και εξέθεσε τη χώρα διεθνώς.
Τόνισε ακόμη ότι η ΑΑΔΕ πρέπει να κάνει σωστά και γρήγορα τη δύσκολη δουλειά που έχει αναλάβει, ειδικά στην πρώτη μεταβατική περίοδο. Είπε πως το νέο σύστημα myAgro δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση και ότι οι «νηπιακές ασθένειές» του αντιμετωπίζονται καθημερινά, ενώ εκτίμησε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για την επιτάχυνση της υποβολής δηλώσεων και, κατά συνέπεια, των πληρωμών.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι οι βασικές εισοδηματικές ενισχύσεις παραμένουν προστατευμένες, ενώ δημιουργείται ένα ενιαίο, ισχυρότερο ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας για τις κρίσεις. Παράλληλα, όπως σημείωσε, ανοίγουν πρόσθετες δυνατότητες για επενδύσεις, αγροτικές υποδομές, μεταποίηση, γνώση και καινοτομία.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η εξασφάλιση των χρημάτων της νέας ΚΑΠ, αλλά χρειάζεται συμφωνία και για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Ανέφερε ότι ορισμένοι μπορεί να επιλέξουν την αγορά 4×4 που δεν χρειάζονται, όμως η χώρα πρέπει να κινηθεί παραγωγικά. Επεσήμανε ότι σύγχρονοι και καινοτόμοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δείχνουν ήδη τον δρόμο προς μια πιο παραγωγική πρωτογενή οικονομία, όπου κάθε στρέμμα, κάθε ώρα εργασίας, κάθε κυβικό μέτρο νερού και κάθε ευρώ επένδυσης θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε έξι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.
*Πρώτη προτεραιότητα: Μεγαλύτερες και πιο βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, είπε, παραμένει ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Εξήγησε ότι η επανεκκίνηση των αναδασμών είναι κομβικής σημασίας και πρέπει να συνδυαστεί με ομάδες παραγωγών, σύγχρονους συνεταιρισμούς, κοινές επενδύσεις, κοινή χρήση μηχανημάτων και καλύτερη πρόσβαση στις αγορές. «Το μέγεθος που δεν έχουμε στη γη μπορούμε να το αποκτήσουμε μέσα από τη συνεργασία», ανέφερε.
*Δεύτερη προτεραιότητα: Η ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι σήμερα υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ 600.000 αγρότες και πως περισσότεροι από 200.000 αγρότες ηλικίας 65 ετών και άνω θα πρέπει να αναπληρωθούν τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι αν δεν δημιουργηθεί σήμερα η επόμενη γενιά παραγωγών, αύριο καμία πολιτική επιδοτήσεων δεν θα μπορεί να καλύψει το κενό. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, θα αξιοποιηθεί το νέο «πακέτο εκκίνησης» της ΚΑΠ για νέους και νεοεισερχόμενους παραγωγούς και θα υλοποιηθεί ειδική εθνική στρατηγική για την ανανέωση των γενεών.
*Τρίτη προτεραιότητα: Η αγροτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το 94,4% των διαχειριστών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα βασίζεται μόνο στην πρακτική εμπειρία. «Πού θα πάμε με αυτό το μοντέλο;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι η εμπειρία είναι πολύτιμη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της.
Πρόσθεσε ότι η γνώση, η κατάρτιση και η σύνδεση της παραγωγής με μεταγυμνασιακή και μεταλυκειακή αγροτική εκπαίδευση, σε ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει περισσότερες σχολές όπως η Αμερικανική γεωργική σχολή, πρέπει να υιοθετηθούν.
*Τέταρτη προτεραιότητα: Η μείωση του κόστους παραγωγής.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την πίεση που έχει δεχθεί ο παραγωγός τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί να απαλύνει όσο γίνεται τις συνέπειες. Είπε ότι μόνο για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης από τα λιπάσματα, η Ελλάδα εξασφάλισε 21 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Αποθεματικό και πρόσθεσε 40 εκατ. από εθνικούς πόρους.
Παράλληλα, σημείωσε ότι αξιοποιούνται τα επενδυτικά εργαλεία της ΚΑΠ για τη μόνιμη μείωση του κόστους. Έφερε ως παράδειγμα την κυβερνητική πρωτοβουλία για τα θερμοκήπια και το Νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο ανακοινώθηκε στην προηγούμενη ΔΕΘ, ενώ πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η πρώτη πρόσκληση προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη συμμετοχή στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροδιατροφικού Τομέα.
*Πέμπτη προτεραιότητα: Η αποδοτικότερη αξιοποίηση του αρδευτικού νερού.
Όπως είπε, σήμερα το 80-85% των συνολικών υδάτινων πόρων στη χώρα, σε περίοδο κλιματικής αλλαγής, ξηρασίας και ερημοποίησης σε ορισμένες περιοχές, κατευθύνεται στην άρδευση χωρίς κανόνες, με κατακερματισμό και χωρίς σύστημα. Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε επείγουσα την υιοθέτηση μιας εθνικής, ολιστικής και σφαιρικής στρατηγικής για τα ύδατα, που θα αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό και το κόστος του αρδευτικού νερού. Όπως σημείωσε, αν υπάρξει σοβαρή διαχείριση και εθνικό σχέδιο, θα μειωθεί και το κόστος της άρδευσης για τους Έλληνες αγρότες.
*Έκτη προτεραιότητα: Η ανάταξη και ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας.
Αναφέρθηκε στις επιζωοτίες, λέγοντας ότι προκάλεσαν πολύ μεγάλη κρίση, ενώ η Πολιτεία κατέβαλε τις υψηλότερες αποζημιώσεις στην ΕΕ για θανατωθέντα ζώα. Συνολικά, όπως είπε, διατέθηκαν πάνω από 220 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών και την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος. «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου», είπε, προσθέτοντας ότι όσο συνεχίζεται η κρίση, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν κτηνοτρόφο μόνο του.
Με την ίδια ειλικρίνεια, συνέχισε, ο βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα και για την απώλεια εισοδήματος, ούτε καν η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Όπως τόνισε, βασικός στόχος πρέπει να είναι το ξερίζωμα των ζωονόσων, κάτι που απαιτεί σοβαρότητα, σύστημα και τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας από όλους. Ειδικά για τη Μυτιλήνη, είπε ότι θέλει να συγχαρεί τον υπουργό που πήρε την απόφαση να κινητοποιηθούν οι στρατιωτικοί κτηνίατροι, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει το θέμα. «Πρέπει να μπει μια τάξη, να σταματήσει ο φτηνός συνδικαλισμός, να ξεπεράσουμε τις αντιλήψεις ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές και να προχωρήσουμε με την υπευθυνότητα που χρειάζεται», ανέφερε.
«Το στοίχημα», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης, «είναι να έχουμε περισσότερους νέους ανθρώπους στην γεωργία, καλύτερα εκπαιδευμένους παραγωγούς, ισχυρότερους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη μεταποίηση και περισσότερες εξαγωγές.
Ανακτούμε την αξιοπιστία της χώρας κάθε μέρα στις Βρυξέλλες. Τους πόρους μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε. Το ζήτημα είναι όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρειες, αγροτικές οργανώσεις, οι απλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι να κάνουμε μια εθνική συμμαχία για να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι. Σε κάθε περίπτωση, όπως θα γίνει σαφές και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η ανάταξη του αγροτικού τομέα θα είναι μια από τις 4-5 βασικές προτεραιότητες της ατζέντας για την Ελλάδα του 2030».
![]()
