Σπάνιο απολίθωμα αποκαλύπτει θαλάσσιο τέρας που έφαγε ιχθυόσαυρο με πτερόσαυρο στο στομάχι

Σπάνιο απολίθωμα αποκαλύπτει θαλάσσιο τέρας που έφαγε ιχθυόσαυρο με πτερόσαυρο στο στομάχι

Ένα σπάνιο απολίθωμα από την έρημο της Αυστραλίας φωτίζει μια ακραία σκηνή της προϊστορικής τροφικής αλυσίδας. Το εύρημα αποτυπώνει έναν ιχθυόσαυρο που είχε καταπιεί πτερόσαυρο και, στη συνέχεια, έγινε και ο ίδιος θήραμα μεγαλύτερου θαλάσσιου ερπετού.

Πρόκειται για απολίθωμα ιχθυόσαυρου μήκους οκτώ μέτρων, στο στομάχι του οποίου βρέθηκαν τα υπολείμματα ενός πτερόσαυρου. Με τη σειρά του, ο ιχθυόσαυρος φαίνεται πως δέχτηκε επίθεση από ακόμη μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό, τον κρονόσαυρο, όπως δείχνουν τα ίχνη από δόντια στον σκελετό του.

«Είναι ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα αλληλεπίδρασης θηρευτών σε τρία τροφικά επίπεδα που έχουν εντοπιστεί ποτέ», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Ντιν Λόμαξ. Ο Λόμαξ ήταν αξιολογητής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gondwana Research.

Το εύρημα, ηλικίας περίπου 100 εκατ. ετών, δίνει μια σπάνια εικόνα της συμπεριφοράς των ζώων στις θάλασσες της Αυστραλίας κατά την Κρητιδική Περίοδο, ανέφερε ο Λόμαξ σε δελτίο Τύπου.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε σε περιοχή του Κουίνσλαντ που βρισκόταν κάποτε στον βυθό της Θάλασσας της Ερομάνγκα.

Η ανακάλυψη ξεκίνησε το 2019, όταν τέσσερις χομπίστες παλαιοντολόγοι βρήκαν μια σειρά από ογκώδη οστά κοντά στην πόλη Ρίτσμποντ και τα μάζεψαν σε μια σακούλα.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Κέβιντ Πίτερσον, επιμελητής του μουσείου Kronosaurus Korner, έφτασε στο σημείο και έφερε στο φως τον υπόλοιπο σκελετό ενός πτερόσαυρου, μήκους σχεδόν οκτώ μέτρων.

Το απολίθωμα του ιχθυόσαυρου εκτίθεται στο μουσείο Kronosaurus Korner στο Ρίτσμοντ του Κουίνσλαντ

Στην ανασκαφή συμμετείχαν περίπου 600 εθελοντές και εργαζόμενοι του μουσείου, και τότε εντοπίστηκαν αρκετά πετρώδη οζίδια στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το στομάχι του ερπετού.

Αντί να σπάσουν τις ασυνήθιστες πέτρες, οι ερευνητές τις μετέφεραν στον Αυστραλιανό Οργανισμό Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου τις εξέτασαν με ακτίνες Χ χρησιμοποιώντας σύγχροτρο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι όζοι περιείχαν υπολείμματα από ένα ιδιαίτερο «μενού»: κόκκαλα κεφαλόποδων, ψάρια και, το πιο ασυνήθιστο, τη σιαγόνα ενός πτερόσαυρου, ενός ιπτάμενου δεινοσαύρου που πιθανότατα έπεσε στη θάλασσα ενώ αναζητούσε τροφή.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη παγκοσμίως πως οι ιχθυόσαυροι κυνηγούσαν πτερόσαυρους.

Ο πτερόσαυρος, ωστόσο, είχε προηγουμένως γίνει θήραμα ενός ακόμη μεγαλύτερου ερπετού, αφού έλειπαν ορισμένα τμήματά του και κάποια οστά έφεραν σημάδια από δόντια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο ο κρονόσαυρος Kronosaurus queenslandicus θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτά τα χτυπήματα.

Προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι το θαλάσσιο ερπετό έφτανε τα 13 μέτρα σε μήκος και τα 13 τόνους σε βάρος, γεγονός που το κατέτασσε στους κορυφαίους θηρευτές των κρητιδικών νερών γύρω από τη σημερινή Αυστραλία.

«Εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος του ιχθυόσαυρου και σοκαρίστηκα όταν είδα ότι το σώμα του έφερε πολυάριθμα ίχνη από δαγκώματα, ενώ πίσω από το κρανίο διακρίνονταν μερικώς εκτεθειμένα λείψανα ενός πτερόσαυρου», δήλωσε ο Ματ Ουάιτ του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Η ανακάλυψη εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για αυτά τα αρχαία θαλάσσια ερπετά και αναδεικνύει τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις που διαμόρφωσαν το προϊστορικό υδάτινο περιβάλλον τους», πρόσθεσε.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που περιγράφει σκηνή κυνηγιού με τρεις πρωταγωνιστές. Το 2012, ερευνητές στη Γερμανία είχαν εντοπίσει έναν ασπιδόρυγχο που είχε φάει έναν πτερόσαυρο, ο οποίος με τη σειρά του είχε φάει ένα ψάρι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play