Ανακαλύψτε την αυθεντική συνταγή για παστιτσάδα με κόκορα από την Κέρκυρα και εντυπωσιάστε με γεύσεις. Η παστιτσάδα με κόκορα αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της Κέρκυρας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Όσοι έχουν επισκεφθεί την Κέρκυρα, έχουν σίγουρα γευτεί αυτή τη μοναδική λιχουδιά, η οποία συνδυάζει εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις. Αντί να περιμένουμε το καλοκαίρι για να απολαύσουμε αυτό το πιάτο, μπορούμε να μάθουμε να το ετοιμάζουμε οι ίδιοι στο σπίτι.
Η αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα είναι μια διαδικασία που μπορεί να φανεί λίγο περίπλοκη, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει την προσπάθεια. Ακολουθήστε προσεκτικά τα παρακάτω βήματα για να φτιάξετε αυτή την γευστική λιχουδιά.
Υλικά:
– 1 κόκορας γύρω στα 2 κιλά, σε μερίδες
– 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
– ¼ φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
– 2 φύλλα δάφνης
– 4 ντομάτες στον τρίφτη
– 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
– 2 κουτ. γλυκού σπετσερικό (για 60 γρ. σπετσερικό: 15 γρ. κανέλα, 15 γρ. γλυκιά πάπρικα, 10 γρ. γαρίφαλο, 5 γρ. μαύρο πιπέρι, 5 γρ. μπαχάρι, 5 γρ. μοσχοκάρυδο, 5 γρ. κύμινο)
– Αλάτι
– Τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή πεκορίνο)
Διαδικασία:
1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ροδίζουμε τα πλυμένα και καλά στεγνωμένα κομμάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές και τα αφαιρούμε σε μια πιατέλα.
2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και, χαμηλώνοντας τη φωτιά, τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξίδι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Προσθέτουμε το σπετσερικό και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
4. Επαναφέρουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάζει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
5. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να φιλετάρει τον κόκορα και να χρησιμοποιήσουμε τα κόκαλα για να φτιάξουμε ζωμό, προσθέτοντας δάφνη, θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι.
6. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζωμό αντί για νερό στην κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε μέχρι να αποκτήσει μια πυκνή και σκούρα κόκκινη σάλτσα (περίπου 60 λεπτά, και αν ο κόκορας είναι ελευθέρας βοσκής, άλλα 30 λεπτά).
7. Σερβίρουμε το πιάτο με χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο ή με ριγκατόνι και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ενθουσιάστε τους καλεσμένους σας με αυτό το παραδοσιακό πιάτο, που συνδυάζει την τέχνη της κερκυραϊκής κουζίνας με σύγχρονες γεύσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr