Ανακαλύψτε τις ελληνικές σούπες που ξεχωρίζουν στις κορυφαίες γαστρονομικές λίστες παγκοσμίως. Δεν υπάρχει κατάλογος του Taste Atlas που να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας ξεχωρίζει για την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά. Η πιο πρόσφατη λίστα με τις καλύτερες σούπες θαλασσινών στον κόσμο το επιβεβαιώνει, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις θέσεις 24 και 48, χάρη στην ψαρόσουπα και την κακαβιά αντίστοιχα.
Η ελληνική ψαρόσουπα είναι ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο, που παρασκευάζεται από ψάρια όπως μπαρμπούνι και λυθρίνι, σε συνδυασμό με λαχανικά όπως καρότα και σέλινο. Μόλις μαγειρευτεί, το ψάρι απομακρύνεται και ο ζωμός βράζει με ρύζι, συχνά αναμειγνύοντας χτυπημένο αυγό με χυμό λεμονιού, καθιστώντας την ψαρόσουπα ένα χορταστικό αλλά ελαφρύ πιάτο, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Όσον αφορά την κακαβιά, η οποία έχει τις ρίζες της σε ταπεινές παραδόσεις, ήταν αρχικά ένα πιάτο φτιαγμένο από μικρά ψάρια που απέμεναν από την ημερήσια ψαριά, με κρεμμύδια, πατάτες και ελαιόλαδο. Το όνομα προέρχεται από το κακάβι, την κατσαρόλα στην οποία παραδοσιακά μαγειρεύονταν, ενώ οι σύγχρονες συνταγές μπορεί να περιλαμβάνουν ποικιλία ψαριών και λαχανικών.
Οι τρεις κορυφαίες σούπες με θαλασσινά παγκοσμίως, σύμφωνα με το Taste Atlas, είναι η Salmon soup (Lohikeitto) και η Finnish fish soup (Kalakeitto) από τη Φινλανδία, καθώς και η Tom yum από την Ταϊλάνδη.
Αναλυτικά το Top10 του Taste Atlas:
1. Salmon soup (Lohikeitto), Φινλανδία
2. Finnish fish soup (Kalakeitto), Φινλανδία
3. Tom yum, Ταϊλάνδη
4. Peruvian shrimp chowder (Chupe de camarones), Περού
5. Cullen Skink, Σκωτία
6. Shrimp Bisque, ΗΠΑ
7. She-crab soup, ΗΠΑ
8. Laksam, Μαλαισία
9. Encebollado, Εκουαδόρ
10. Vietnamese Sweet and Sour Soup (Canh chua cá), Βιετνάμ
Πηγή περιεχομένου: in.gr