Τι είναι η δίαιτα του δρ. Gundry και ποιες είναι οι απόψεις των ειδικών

Τι είναι η δίαιτα του δρ. Gundry και ποιες είναι οι απόψεις των ειδικών

Ανακαλύψτε τη δίαιτα του δρ. Gundry και την επιστημονική προσέγγιση γύρω από τις λεκτίνες και την υγιεινή διατροφή. Πριν από μερικά χρόνια, η Kelly Clarkson είχε αποδώσει την απώλεια βάρους της στη δίαιτα Gundry, η οποία έκτοτε έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την ουσία της δίαιτας Dr. Gundry και να δούμε τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτήν. Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Αναστάσιο Παπαλαζάρου για τις λεκτίνες, τις οποίες η δίαιτα προτείνει να αποφεύγονται, καθώς και για τη βιωσιμότητα και την υγιεινή της φύση του διατροφικού αυτού πλάνου. Ας ξεκινήσουμε με μια ανασκόπηση των βασικών αρχών της δίαιτας αυτής.

Τι είναι η δίαιτα του δρ. Gundry;

Ο καρδιολόγος Δρ. Steven Gundry δημοσίευσε το βιβλίο του για τη δίαιτα Plant Paradox το 2017. Αυτή η δίαιτα προτείνει την αποφυγή των λεκτίνων μέσω τεχνικών όπως το ξεφλούδισμα των λαχανικών και των φρούτων και η αντικατάσταση του καστανού ρυζιού με λευκό ρύζι, θεωρώντας ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως προκαλεί περισσότερα πεπτικά προβλήματα.

Ποιες τροφές επιτρέπονται στη δίαιτα Gundry;

Σύμφωνα με τη δίαιτα Gundry, οι τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες και είναι πλούσιες σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

– Λάδι καρύδας

– Ακτινίδια

– Κάλε

– Αβοκάντο

– Ρόδια

– Μύρτιλλα

– Καρύδια

– Μαύρη σοκολάτα

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται;

Αρκετές τροφές είναι απαγορευτικές κατά τη διάρκεια της δίαιτας Dr. Gundry, όπως:

– Ψωμί

– Ζυμαρικά

– Πατάτες

– Ρύζι

– Κινόα

– Επεξεργασμένη ζάχαρη

– Τεχνητά γλυκαντικά

– Φασόλια

– Πιπεριές

– Αγγούρια

– Φακές

– Πεπόνια

– Ντομάτες

– Τόφου

– Αμύγδαλα με φλούδα

– Φιστίκια

– Βούτυρο

– Αγελαδινό γάλα

– Όλα τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια

– Κέτσαπ

– Σάλτσα σόγιας

Τι είναι οι λεκτίνες και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε;

Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που απαντώνται σε πολλά ζωικά και φυτικά τρόφιμα, με υψηλές συγκεντρώσεις στα φασόλια, τις φακές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Σύμφωνα με τη θεωρία του Δρ. Gundry, οι λεκτίνες επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονές και αυξάνοντας τον κίνδυνο πολλών σύγχρονων ασθενειών.

Αξιολόγηση από τον διατροφολόγο

Ο διαιτολόγος Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου τονίζει ότι αν και οι λεκτίνες μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ανησυχίες, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν συστηματικά την θεωρία που θέλει την πλήρη αποφυγή τους. Η υιοθέτηση περιοριστικών διατροφών μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες και να μειώσει την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Συνοψίζοντας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποικιλία τροφών είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Η αυστηρή περιοριστικότητα των διατροφικών προτύπων δεν φαίνεται βιώσιμη για το μέλλον. Συνιστάται να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που υποστηρίζει τη γενική σας ευεξία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play