Βόειο κρέας: Αυξάνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές, μόλις το 10% η εγχώρια παραγωγή

Βόειο κρέας: Αυξάνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές, μόλις το 10% η εγχώρια παραγωγή

Αυξάνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές βόειου κρέατος, με μόνο το 10% της παραγωγής να είναι εγχώριο. Η κατάσταση στον τομέα της βοοτροφίας στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία, καθώς μόλις το 10% της εγχώριας κατανάλωσης βόειου κρέατος προέρχεται από ελληνικές εκτροφές. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η εξάρτηση από τις εισαγωγές αναμένεται να φτάσει το 90%. Η τιμή στο ράφι συνεχώς αυξάνεται, με εκτιμήσεις για νέες ανατιμήσεις που μπορεί να αγγίξουν τα 20 ευρώ/κιλό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 6% των παραγωγών, κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι, έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει σε μείωση σχεδόν 8% στις εκμεταλλεύσεις που παράγουν ελληνικό βόειο κρέας. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν έλλειψη στο μοσχαρίσιο κρέας κατά 10% στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξανόμενη εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις μεταβολές τιμών. Επίσης, οι περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή, καθώς οι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών από εκτρεφόμενα ζώα. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από ασθένειες όπως η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός.

Ο κ. Μόσχος περιέγραψε τις συνέπειες για τον Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων στην Καστοριά, όπου οι παραγωγοί μειώθηκαν από 85 σε 70 και τα ζώα από 7.500 σε 4.700 σε διάστημα τριών ετών. Τέλος, επεσήμανε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δεν στήριξαν την ελληνική παραγωγή, αντίθετα, προτιμήθηκαν επιδοτήσεις για τα εισαγόμενα ζώντα ζώα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play