Σήμερα, Σάββατο, στις 10:00 θα διεξαχθούν οι δοκιμασίες δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στα πρότυπα και πρότυπα εκκλησιαστικά σχολεία.
Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στην Α’ τάξη Προτύπου Γυμνασίου αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια ενιαία δοκιμασία διάρκειας 150 λεπτών, όπου οι υποψήφιοι/ες ελέγχονται στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου, καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στην Α’ τάξη Προτύπου Λυκείου αξιολογούνται σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας 180 λεπτών.
Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια αξιολογούνται σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και επιπλέον με τα θρησκευτικά, κατά τη διάρκεια μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας 225 λεπτών. Η εξέταση των υποψηφίων για εισαγωγή στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία περιλαμβάνει κοινά θέματα με τους υποψήφιους για τα Πρότυπα, ενώ οι δεξιότητες στα Θρησκευτικά αξιολογούνται με τη χρήση ειδικού υλικού.
Για την εισαγωγή στα Πρότυπα, το σύνολο των ερωτήσεων είναι 40: 20 για τα Μαθηματικά και 20 για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας. Ενώ για την εισαγωγή στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία, το σύνολο των ερωτήσεων είναι 60: 20 για τα Μαθηματικά, 20 για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας και 20 για τα Θρησκευτικά.
Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και το σύνολο των αξιολογικών μονάδων είναι 100 για τα Πρότυπα και 150 για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ