Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για τον περιορισμό της. Οι άνεμοι, το γεωγραφικό ανάγλυφο και η μορφολογία της περιοχής δυσκολεύουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο.
Η Κρύα Βρύση, οι νότιες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο και η πλευρά της Πρέβελης απασχολούν διάσπαρτες ομάδες πυροσβεστών, μετά την κινητοποίηση δυνάμεων από όλη την περιφέρεια της Κρήτης. Τα πεζοπόρα τμήματα και οι ΕΜΟΔΕ έχουν ενισχυθεί από μηχανοκίνητες μονάδες της ηπειρωτικής χώρας και προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των εστιών, απέναντι στους ισχυρούς ανέμους.
Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν κάτοικοι των χωριών και εθελοντές, ενώ υδροφόρες των ΟΤΑ Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ρεθύμνου και των νότιων δήμων του Ηρακλείου, μαζί με μηχανήματα έργου, βοηθούν την προσπάθεια των ανδρών και γυναικών του πυροσβεστικού σώματος.
Ολόκληρη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για να συγκρατηθούν τα μέτωπα και να περιοριστεί η εξάπλωσή τους, κυρίως στην Αγία Παρασκευή, ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε κατοικίες του χωριού, μέχρι να μπουν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα.
Στο Αθερινόλακο Σητείας η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τη φωτιά να καίει σε κορφές της περιοχής χωρίς να απειλεί κατοικημένες ζώνες. Στην Αγία Τριάδα και στον Αθερινόλακο το μέτωπο χαρακτηρίζεται σε ύφεση, όμως οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή λόγω των ανέμων, ώστε να προλαμβάνονται τυχόν αναζωπυρώσεις.
Περισσότεροι από 270 πυροσβέστες επιχειρούν σε Ρέθυμνο και Σητεία, με τον κύριο όγκο να βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο, όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες από τα πολλαπλά μέτωπα της 29ης και 30ής Ιουλίου. Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις γης και, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις του δορυφόρου Sentinel-2 του Copernicus από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και την επιστημονική του ομάδα, οι πληγείσες περιοχές υπολογίζονται μέχρι αυτή την ώρα σε περίπου 45.000 στρέμματα, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι εκτάσεις καμένης γης από τη νέα πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Πρέβελη.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση, από τα τοπικά ανακριτικά κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και το Ειδικό Κλιμάκιο από την Αθήνα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή σε συνεργασία και με την ΕΛ.ΑΣ.
Σε όλη την Κρήτη εκδηλώνονται κατά διαστήματα μικρές εστίες φωτιάς σε διάφορες περιοχές, οι οποίες όμως, σύμφωνα με τους αρμόδιους του Συντονιστικού Κέντρου, αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να δεσμεύουν για πολλή ώρα πολλές δυνάμεις.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
