Η ανάπτυξη των ελληνικών αμπελιών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κλιματικής κρίσης

Η ανάπτυξη των ελληνικών αμπελιών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κλιματικής κρίσης

«Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε ένα κρασί, όταν θυμάσαι ξεκάθαρα πότε, πού και με ποιον το δοκίμασες για πρώτη φορά»

Ο Αυστραλός οινοποιός Πίτερ Μπάρι, περιγράφει την αφετηρία μιας διαδρομής που το 2012 απέδωσε τον πρώτο μικρό αμπελώνα Ασύρτικου στην Αυστραλία, με την παραγωγή να έχει μεγαλώσει έκτοτε.

Η ζήτηση για ελληνικές ποικιλίες αμπελιών προς φύτευση σε ξένα χώματα αυξάνεται διαρκώς

Η εισαγωγή ελληνικών αμπελιών σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχει ως κίνητρο την «αντίσταση» απέναντι στην κλιματική κρίση και την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης για νέα κρασιά.

Η κατάσταση της εξαγωγής ελληνικών αμπελιών δεν είναι χωρίς προκλήσεις, καθώς υπάρχουν φανερές δυσκολίες, όπως η έλλειψη εγχειριδίων οδηγιών για τα προϊόντα και οι ανασφάλειες σχετικά με την καλλιέργεια εκτός Ελλάδας.

Η ελληνική ποικιλία Ασύρτικο και η ανθεκτικότητά της στην κλιματική κρίση

Με ενδιαφέρον αναφέρεται ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τη γενετική αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών, προκειμένου να καταγραφούν και να διασφαλιστούν οι αντοχές τους σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ξένων παραγωγών μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές ποικιλίες στην παγκόσμια αγορά.

Η ελληνική αγορά κρασιού αναδεικνύεται σταδιακά σε διεθνές επίπεδο, με τη ζήτηση για ελληνικές ποικιλίες να αυξάνεται λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για ανθεκτικά προϊόντα.

Η Vitro Hellas συνεργάζεται με ποικιλίες που καταγράφονται επίσημα στην αγορά, και η προοπτική παραγωγής νέων κλώνων φαίνεται αισιόδοξη.

Η στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών ποικιλιών θα μπορούσε να προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην αγορά κρασιού εφόσον υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Loading

Play