Επτά χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ξενοδοχείο Cocomat στου Μακρυγιάννη παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η ακύρωση της άδειας δόμησης που είχε επιτρέψει την ανέγερσή του εξακολουθεί να μην έχει εκτελεστεί.
Παρά την απόφαση εκείνη, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό μόνο στα χαρτιά.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ επέβαλε νέο πρόστιμο, ύψους 20.000 ευρώ, στο Ελληνικό Δημόσιο για τη μη κατεδάφιση των τελευταίων δύο ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου, οι οποίοι υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην περιοχή.
Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Παπανικολάου, διαπίστωσε ότι, μετά από επτά πρακτικά του ΣτΕ, η διοίκηση εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με την 2102/2019 απόφαση της Ολομέλειας, με την οποία είχε ακυρωθεί η 24/2019 άδεια δόμησης του δήμου Αθηναίων. Με εκείνη την άδεια είχε επιτραπεί στην εταιρεία Μ. Κ. Α.Ε.Ε.Α.Π. (σ.σ.: Coco-Mat) η ανέγερση δεκαόροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα στην περιοχή Μακρυγιάννη του δήμου Αθηναίων.
Το ΣτΕ αναφέρει ότι, παρότι έχουν επιβληθεί δύο κυρώσεις για πλημμελή συμμόρφωση, έχει σημειωθεί πρόοδος στην προώθηση της διαδικασίας κατεδάφισης. Ωστόσο, η πλήρης συμμόρφωση δεν έχει επιτευχθεί, ενώ έχουν περάσει περίπου επτά έτη από τη δημοσίευση της 2102/2019 απόφασης και πέντε έτη από την κατάθεση της αίτησης συμμόρφωσης.
Με βάση αυτά, το ΣτΕ διαπίστωσε εκ νέου τη μη συμμόρφωση της διοίκησης προς την απόφαση του 2019 και, συνεκτιμώντας το διακύβευμα της διαδικασίας συμμόρφωσης, που αφορά την προστασία των μνημείων του Ιερού Βράχου, του Μουσείου της Ακρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και το γεγονός ότι οι δύο προηγούμενες χρηματικές κυρώσεις δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους αιτούντες, έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί στους αιτούντες από τη διοίκηση ποσό 20.000 ευρώ ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση προς την 2102/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.
![]()
