Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκπροσώπου του Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι

Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του εκπροσώπου του Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι

Αντιμέτωπος με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος είναι ο επί σειρά ετών επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, μετά από ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η δίωξη αυτή προήλθε από προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε στα μέσα του 2023, έπειτα από τη διαβίβαση στην Εισαγγελία πορίσματος της Αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι ελεγκτές της Αρχής δεν εντόπισαν ορθή διαχείριση των επίμαχων κονδυλίων, τα οποία δεν διατέθηκαν για τους σκοπούς που είχαν εγκριθεί.

Επιπλέον, για την υπόθεση εκδόθηκε από την Αρχή διαταγή δέσμευσης τόσο των περιουσιακών στοιχείων του κ. Δημητρά όσο και των ΜΚΟ που ελέγχει. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως εκστρατεία σπίλωσης, και υποστηρίζει ότι οι φερόμενες χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ανύπαρκτες. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Η δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνεται και συγγενικό πρόσωπο του κ. Δημητρά, έχει ήδη ανατεθεί σε Ανακριτή.

Loading

Play