Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Η επίσημη απάντηση της Σερβίας για το φορτίο του Antonov

Σε διάβημα προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ προς τη Σερβία και την Ουκρανία σχετικά με το θέμα του επικίνδυνου φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου έξω από την Καβάλα.

Συγκεκριμένα, το σερβικό Υπουργείο Άμυνας για το φορτίο που μετέφερε το Antonov αναφέρει ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών.

propoli

Η ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Άμυνας

«Λόγω των πολυάριθμων ψευδών και κατασκευασμένων δημοσιευμάτων σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου στην Ελλάδα, το οποίο απογειώθηκε από τη Νις και μετέφερε προϊόντα της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι η Δημοκρατία της Σερβίας έχει εκπληρώσει όλα τα διεθνείς υποχρεώσεις και ενήργησε σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς.

Αν και έχουμε ήδη ενημερώσει το κοινό για τα πάντα λεπτομερώς, θα επαναλάβουμε ορισμένα από τα γεγονότα λόγω των χειρισμών με τους οποίους ορισμένοι κύκλοι βλάπτουν τη φήμη της Δημοκρατίας της Σερβίας:

Το αεροπλάνο Antonov-12, το οποίο ανήκει στην ουκρανική εταιρεία «Meridian LTD», μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας, ενώ ιδιοκτήτης των αναφερόμενων εμπορευμάτων ήταν η ιδιωτική εταιρεία «Valir» από τη Σερβία. Η Δημοκρατία της Σερβίας εξέδωσε άδεια για την εξαγωγή όπλων, ο εξουσιοδοτημένος τελικός χρήστης της οποίας ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Η οργάνωση της πτήσης, η οποία είχε δρομολόγιο Νις, με τεχνικές προσγειώσεις σε Αμμάν, Ριάντ, Αχμενταμπάντ και τελικό προορισμό τη Ντάκα, αλλά και η επιλογή της μεταφορικής εταιρείας, δεν ήταν στην αρμοδιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας. Επίσης, η Δημοκρατία της Σερβίας δεν είναι υπεύθυνη για τις άδειες πτήσης πάνω από ξένα εδάφη, διότι αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας, στην οποία ο αερομεταφορέας σε τέτοιες περιπτώσεις υποβάλλει αίτηση για άδεια πτήσης.

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η χώρα μας έχει εγκρίνει την εξαγωγή και μεταφορά ναρκών εκπαίδευσης και ελαφρού όλμου. Δεδομένου ότι έχουμε εκδώσει άδεια για την εξαγωγή αυτών των όπλων στον τελικό πελάτη, το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές, σίγουρα δεν μπορεί να πρόκειται για παράνομο εμπόριο, αλλά για εξαγωγή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνουμε επίσης ότι η άδεια θα εκδίδονταν ακόμη και αν ήταν για πραγματικά πυρομαχικά ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μπαγκλαντές είναι ο επιτρεπόμενος τελικός χρήστης και ότι η εξαγωγή σε αυτή τη χώρα είναι απολύτως σύμφωνη με το νόμο και όλους τους διεθνείς κανονισμούς, γιατί δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί η Σερβία είναι πολύ διαφανής σε αυτό το θέμα, ενώ σε ορισμένους εγχώριους κύκλους επαναλαμβάνεται συνεχώς η αφήγηση ότι επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αλλά όχι στη Σερβία.

Και είναι προφανές ότι ορισμένοι εγχώριοι και ξένοι κύκλοι είναι απογοητευμένοι που το αρχικό ψέμα ότι η Σερβία μετέφερε όπλα στην Ουκρανία καταρρίφθηκε και συνεχίζουν να κυκλοφορούν νέες κατασκευές. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα απογοητευτούν ξανά, γιατί και σε αυτή την περίπτωση, η Δημοκρατία της Σερβίας σεβάστηκε με συνέπεια το διεθνές δίκαιο και εκπλήρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και υποστηρίζουμε ειρηνικά τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν λεπτομερή έρευνα και να ενημερώσουν το κοινό».

Δείτε επίσης: Νέο σοκαριστικό βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους Antonov

Loading