Θεσσαλονίκη: Στο βυθό του λιμανιού εντοπίστηκαν 1.000 βόμβες

Θεσσαλονίκη: Στο βυθό του λιμανιού εντοπίστηκαν 1.000 βόμβες

Στο βυθό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 1.000 βόμβες, προκαλώντας προβληματισμό στα έργα για την επέκταση της 6ης προβλήτας. Η φράση-κλειδί 1.000 βόμβες αποτυπώνει το μέγεθος του ευρήματος που αφορά πυρομαχικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι περίπου 1.000 βόμβες, με συνολικό εκτιμώμενο βάρος από 15.000 έως 20.000 τόνους, βρίσκονται τόσο κάτω από τα κεσόν, που συνιστούν την επιφανειακή υποδομή της επέκτασης, όσο και στο σημείο εισόδου-εξόδου της αναβαθμισμένης προβλήτας, σύμφωνα με το voria.gr.

Η διοίκηση του ΟΛΘ ζητά τη συνδρομή της πολιτείας για την περισυλλογή των βομβών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι βόμβες εντοπίστηκαν έπειτα από μαγνητική έρευνα στο σώμα της 6ης προβλήτας. Ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 1.000, εκ των οποίων οι 80 είναι άνω των 50 κιλών. Πιθανό σενάριο παραμένει ότι οι Γερμανοί τις ξεφόρτωσαν στη θάλασσα κατά την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη το 1944.

Loading

Play