Έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποκαλύπτει εμπλοκή 200 ατόμων σε παράνομες στοιχηματικές πρακτικές. Διακόσια άτομα, τα οποία προφασίζονταν τη νομιμότητα, έπαιζαν μέσω περίπου δέκα συστηματικών στοιχηματικών εταιρειών μεγάλα χρηματικά ποσά, και τώρα βρίσκονται υπό έλεγχο από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν τους επέτρεπαν να περνούν κάτω από το ραντάρ του νόμου, νομιμοποιώντας έτσι χιλιάδες ευρώ. Το ποσό που εντοπίστηκε αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ και μεταξύ των ελεγχόμενων προσώπων περιλαμβάνονται ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως διευθυντές υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι αδυνατούν να δικαιολογήσουν τα χρηματικά ποσά που έπαιζαν.
Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να περιορίσει τη διαδικασία νομιμοποίησης χρημάτων που δεν έχουν καθαρή προέλευση. Η Αρχή, αφού εντόπισε τα 200 αυτά πρόσωπα, ξεκίνησε να σκιαγραφεί το οικονομικό τους προφίλ, συγκρίνοντας τις φορολογικές τους δηλώσεις με τα ποσά που τζογάριζαν. Ακολούθησε μια ενδελεχής και μεθοδική έρευνα από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Αρχής, που κατάφερε να αποκαλύψει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, καθώς και να κλείσει μια μεγάλη τρύπα που επέτρεπε σε κυκλώματα να ξεπλένουν μαύρο χρήμα μέσω νόμιμου στοιχηματισμού.
Η Αρχή ενημέρωσε την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων για τις σχετικές πρακτικές που οδηγούν σε ξέπλυμα χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ξέπλυμα γινόταν μέσω δέκα συστημικών εταιρειών που χρησιμοποιούσαν ως πράκτορες-εισπράκτορες ιδιοκτήτες καταστημάτων όπως ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ. Οι παίκτες καταθέταν μετρητά, η προέλευση των οποίων παρέμενε ασαφής.
Τα ποσά, αρχικά κατατεθειμένα σε παικτικούς λογαριασμούς, στη συνέχεια μεταφέρονταν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δίνοντάς τους έτσι τον μανδύα της νομιμότητας. Οι πελάτες αρχικά άνοιγαν λογαριασμούς σε νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες μέσω διαδικτύου, όπου μπορούσαν να καταθέσουν απευθείας χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ύποπτες κεφαλαιακές κινήσεις καλύπτονταν με νόμιμα χρήματα και έφταναν να είναι αδιαφανείς για τις αρχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr