Ηλεκτρονική τιμολόγηση: η νέα εποχή για τις επιχειρήσεις

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: η νέα εποχή για τις επιχειρήσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης έχει ξεκινήσει. Από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά με ακαθάριστα έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ για το φορολογικό έτος 2023 οφείλουν να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών. Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας την υποχρέωση σε επιχειρήσεις με μικρότερα ακαθάριστα έσοδα.

Ο τρόπος έκδοσης τιμολογίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες αλλάζει ριζικά, στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Η εισαγωγή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

· Μείωση της απώλειας ΦΠΑ και περιορισμός της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων.

· Σημαντική διευκόλυνση των επιχειρήσεων κατά την εκπλήρωση των δηλωτικών τους υποχρεώσεων, χάρη στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και του εντύπου Ε3.

· Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μείωση του διαχειριστικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης των απωλειών και των λαθών στην καταχώριση.

Με το νέο σύστημα, οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους σε πιστοποιημένο Πάροχο, ο οποίος θα εκδίδει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και θα το διαβιβάζει ταυτόχρονα στον εκδότη, στον παραλήπτη και στο myDATA της ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο.

Η α’ φάση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης ξεκινά αύριο και θα αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες με υψηλές πωλήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης Α.1112/2025, ο πάροχος θα υποβάλλει τη «Δήλωση Έναρξης Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων» μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης με την επιχείρηση.

Ωστόσο, μόνο το 53% των 38.000 επιχειρήσεων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει ειδοποιήσεις για τις εκκρεμότητες. Οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από δέκα ημέρες για να ελέγξουν αν και τι έχει δηλώσει ο Πάροχος.

Πάντως, η δήλωση είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως αν έχει ήδη ξεκινήσει η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων νωρίτερα. Τυχόν παράλειψη συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο, καθώς τα τιμολόγια που θα εκδοθούν χωρίς πάροχο μπορεί να μη θεωρούνται νόμιμα, με αποτέλεσμα πρόστιμα.

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ξεκινά η υποχρεωτική εφαρμογή για τις επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ, με μεταβατική περίοδο έως το τέλος του έτους και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για πρόωρη ένταξη.

Loading

Play