Σημαντικές πετρελαιοκηλίδες έχουν εντοπιστεί στη Θάλασσα του Αζόφ, με έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Planet Labs που αναλύθηκαν από το Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι εικόνες που λήφθηκαν στις 11-12 Ιουλίου αποκαλύπτουν ένα καίγεται δεξαμενόπλοιο και τουλάχιστον τρεις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες. Αναλυτές του Greenpeace επιβεβαίωσαν στο The Insider ότι μέχρι τις 14 Ιουλίου η συνολική μολυσμένη έκταση είχε φτάσει τα 100 km².
Ο Ντμίτρι Μάρκιν, εμπειρογνώμονας της Greenpeace, τόνισε ότι η Θάλασσα του Αζόφ υπήρξε θύμα ρύπανσης από πετρέλαιο και πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, οι συγκρούσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τη συχνότητα και την έκταση των διαρροών.
Η περιοχή είναι ήδη υπό πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης που προκαλείται από τη ναυτιλία. Ο Μάρκιν υπογράμμισε ότι η Θάλασσα του Αζόφ είναι μία από τις πιο ρηχές θάλασσες στον κόσμο, γεγονός που καθιστά το οικοσύστημα της πιο ευάλωτο.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την κλιματική κρίση και τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για δράση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
