Ανησυχία για τη ναυσιπλοΐα: Το Μπαχρέιν ζητά από τον ΟΗΕ έγκριση χρήσης βίας στο Στενό του Χορμούζ

Ανησυχία για τη ναυσιπλοΐα: Το Μπαχρέιν ζητά από τον ΟΗΕ έγκριση χρήσης βίας στο Στενό του Χορμούζ

Το Μπαχρέιν κατέθεσε χθες, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο απόφασης που ζητά την έγκριση για τη χρήση «όλων των αναγκαίων μέσων» -μια διπλωματική διατύπωση για τη χρήση βίας- προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ.

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το προσχέδιο έχει τη στήριξη άλλων χωρών του Κόλπου και των ΗΠΑ, ωστόσο θεωρούν ότι οι πιθανότητες υιοθέτησής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι περιορισμένες, καθώς Κίνα και Ρωσία διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, παρουσίασε χθες ένα εναλλακτικό προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο προτείνει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση.

Η κίνηση του Μπαχρέιν υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες στην περιοχή σχετικά με τις απειλές του Ιράν προς το Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου. Μόνο λίγα φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια έχουν καταφέρει να περάσουν από το Χορμούζ αφότου οι ιρανικές δυνάμεις το έκλεισαν.

Το προσχέδιο του Μπαχρέιν χαρακτηρίζει τις ενέργειες του Ιράν ως απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ζητώντας από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία της ναυσιπλοΐας στο Στενό. Καλεί επίσης το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων και απειλεί με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το ψήφισμα έχει ελάχιστες πιθανότητες έγκρισης, καθώς οι σύμμαχοι του Ιράν στο Συμβούλιο, Ρωσία και Κίνα, θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο. Η Γαλλία, με το δικό της προσχέδιο, προτείνει μια πιο ήπια προσέγγιση που μπορεί να συγκεντρώσει ευρύτερη υποστήριξη.

Loading

Play