Μουσικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία θα συμμετάσχουν στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ των Στρατιωτικών Ορχηστρών Πνευστών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελίκο Τάρνοβο, στη βορειοκεντρική Βουλγαρία, την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.
Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει σε μια σκηνή την μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού από τη Θεσσαλονίκη, την μπάντα Bursa Uludag Mehter από την Τουρκία, την αντιπροσωπευτική μπάντα πνευστών της Μονάδας Βουλγάρων Φρουρών – Σόφια και την μπάντα πνευστών του Φεστιβάλ Μαέστρο Νικολάι Κόσεβ, η οποία περιλαμβάνει μουσικούς από το Εθνικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Βασίλ Λέβσκι και τη 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Τούντζα.
Το φεστιβάλ είναι το μοναδικό στη Βουλγαρία που είναι αφιερωμένο στη στρατιωτική μουσική και κατά παράδοση πραγματοποιείται τις ημέρες γύρω από την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας (22 Σεπτεμβρίου) στο Βελίκο Τάρνοβο, την πόλη όπου σχηματίστηκε η πρώτη στρατιωτική μπάντα χάλκινων πνευστών της χώρας το 1879 κατά την εκλογή του πρίγκιπα Αλεξάνδρου Α΄ του Μπάτενμπεργκ.
Το φεστιβάλ θα αρχίσει αύριο Κυριακή στις 5 το απόγευμα μπροστά από το Μουσικό και Δραματικό Θέατρο Κονσταντίν Κισίμοβ, με μια κοινή παράσταση υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Τσβέτομιρ Βασίλεβ, μετά την εορταστική παρέλαση κατά μήκος της οδού Βασίλ Λέβσκι.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι μπάντες θα συμμετάσχουν στην επίσημη παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, η οποία παραδοσιακά ξεκινά από το Φρούριο Τσάρεβετς και καταλήγει στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε σχηματισμός θα παρουσιάσει μια ξεχωριστή παράσταση.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα απονεμηθεί ένα αναμνηστικό αγαλματίδιο που θα φέρει το όνομα των αείμνηστων μαέστρων Νικολάι Κόσεβ και Βαλέρι Βάλεφ, ιδρυτών του Ιδρύματος Διεθνούς Φεστιβάλ Στρατιωτικών Ορχηστρών Πνευστών. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ίδρυμα, τον Δήμο Βελίκο Τάρνοβο και το Εθνικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Βασίλ Λέβσκι, υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ