Εμανουέλ Μακρόν: Έτοιμη η διεθνής ναυτική δύναμη για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

Εμανουέλ Μακρόν: Έτοιμη η διεθνής ναυτική δύναμη για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής ναυτική αποστολή, που έχει συσταθεί από τη Γαλλία και τη Βρετανία, είναι έτοιμη να υποστηρίξει το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, τα μέσα είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αναπτυχθούν, επισημαίνοντας τη σημασία του άμεσου ανοίγματος του Στενού του Ορμούζ χωρίς όρους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η επανέναρξη των θαλάσσιων μεταφορών, χωρίς περιορισμούς, είναι κρίσιμη για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία.

Το Στενό του Ορμούζ, που διασχίζει περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου σε καιρό ειρήνης, παραμένει κλειστό λόγω των πρόσφατων συγκρούσεων, προκαλώντας αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημείωσε πτώση άνω του 4% σήμερα.

Επιπλέον, ο Μακρόν ζήτησε την άμεση εφαρμογή μιας ισχυρής και με διάρκεια εκεχειρίας στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή.

Loading

Play