Η Ελλάδα διαθέτει πλέον «καλές πρακτικές» για τις οποίες ενδιαφέρεται η Γερμανία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στον 7ο γύρο διυπουργικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η ενέργεια και η ψηφιακή μετάβαση, ενώ τέθηκαν και θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής ασφάλειας.
Η συζήτηση για την ενέργεια επικεντρώθηκε κυρίως στο «πράσινο» υδρογόνο, καθώς και στο πώς η Ελλάδα μπορεί να παράξει και να παρέχει μέσω κατάλληλων διασυνδέσεων «πράσινο» υδρογόνο στην Γερμανία. Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι η οικονομία του υδρογόνου, η παραγωγή και η μεταφορά του, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος και σημείο επαφής για εξαγωγές υδρογόνου προς την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή μετάβαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας, μιλώντας για το ελληνικό υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, το οποίο ιδρύθηκε το 2019, σε αντίθεση με το γερμανικό που δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Επίσης, ανέφερε παραδείγματα όπως το «gov.gr» και το «Kids Wallet», τα οποία είναι παραδείγματα καινοτομίας που εντυπωσιάζουν ακόμα και τη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων, τέθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με το ευρωπαϊκό εξοπλιστικό πρόγραμμα SAFE και η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε τις θέσεις της, τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να αποδείξει την επιθυμία της για ένταξη στην ΕΕ, υιοθετώντας τις ευρωπαϊκές αρχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
