Επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου Ανατολής-Δύσης στη Σαουδική Αραβία

Επαναλειτουργεί ο αγωγός πετρελαίου Ανατολής-Δύσης στη Σαουδική Αραβία

Ο αγωγός πετρελαίου Ανατολής-Δύσης στη Σαουδική Αραβία επανεκκίνησε και, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, η χώρα μπορεί να συνεχίσει τις εξαγωγές από το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα αργότερα σήμερα.

Επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) ανάγκασαν τη Σαουδική Αραβία να κλείσει τον Αγωγό Ανατολής-Δύσης στις 13 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η φόρτωση αργού στο σαουδαραβικό λιμάνι Γιανμπού.

Η σημερινή επανέναρξη του εφοδιασμού στήριξε τις πωλήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, όπως ανέφεραν traders. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Μπρεντ υποχώρησαν πάνω από δύο δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη διαταραχή στις ροές πετρελαίου μέσω του στενού του Ορμούζ, ως αποτέλεσμα του πολέμου που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, η πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στον ΟΠΕΚ χρησιμοποιούσε τον αγωγό για να διοχετεύει τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως — περίπου το 4% του παγκόσμιου εφοδιασμού — στη Γιανμπού.

Ο αγωγός λειτουργεί με χαμηλό ρυθμό μετά την επανεκκίνησή του, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Η κρατική ενεργειακή εταιρία Saudi Aramco επιδιώκει να ανεβάσει τη λειτουργία στα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είπε μία από τις πηγές, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Η Saudi Aramco δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα για σχόλιο.

Ο αγωγός θα ξαναρχίσει τον εφοδιασμό σε αργό των διυλιστηρίων της Aramco που βρίσκονται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι ένα φορτίο έχει προγραμματιστεί να φορτωθεί στη Γιανμπού αργότερα σήμερα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει προορισμό την Κίνα.

Άλλες δύο εμπορικές πηγές είπαν ότι οι traders προετοιμάζονται για φορτώσεις σαουδαραβικού πετρελαίου, μετακινώντας δεξαμενόπλοια στο αιγυπτιακό λιμάνι Πορτ Σάιντ στη Μεσόγειο για μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, αλλά και στο Σίντι Κερίρ.

BX

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Loading

Play