Έξωση ενοικιαστών στην Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Έξωση ενοικιαστών στην Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Η έξωση ενοικιαστών στην Πορτογαλία προχωρά μετά την έγκριση σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο μιας μεταρρύθμισης που προώθησε η δεξιά κυβέρνηση. Η αλλαγή στοχεύει στην επιτάχυνση των εξώσεων λόγω μη καταβολής του ενοικίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναμόρφωσης της αγοράς ενοικίων.

Το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την αντιπολιτευόμενη αριστερά, αλλά πέρασε χάρη στην αποχή του ακροδεξιού κόμματος Chega, της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα. Το κόμμα είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο, με την προϋπόθεση να γίνουν τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση πριν από την οριστική επικύρωσή της.

Επίσπευση έξωσης

Η πρόταση προβλέπει ότι η διαδικασία έξωσης μπορεί να ξεκινά όταν ο ενοικιαστής χρωστά δύο ενοίκια, αντί για τρία που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα, δίνει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να ζητούν έως και τρία ενοίκια προκαταβολή και καταργεί το ανώτατο όριο στις εγγυήσεις.

Η μεταρρύθμιση εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το οποίο παρουσίασε ο Μοντενέγκρο πριν από έναν χρόνο. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται φορολογικά οφέλη για τη μίσθωση ακινήτων και αυστηρότερη φορολόγηση για ορισμένες αγορές ακινήτων από ξένους αγοραστές.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές στεγαστικές κρίσεις στην Ευρώπη, με τα ενοίκια να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2017 και να παραμένουν απρόσιτα για πολλά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το μέσο ενοίκιο στα νέα συμβόλαια αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι περισσότερες από 250.000 κατοικίες παραμένουν κενές, επειδή η νομική αβεβαιότητα αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να τις ενοικιάσουν. Οι ενώσεις ενοικιαστών, όμως, υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση.

«Αυτή η πρόταση μεταρρύθμισης είναι καθαρή βαρβαρότητα», δήλωσε ο Αντόνιο Ματσάδο, επικεφαλής της Ένωσης Ενοικιαστών της Λισαβόνας, εκτιμώντας ότι θα στρεβλώσει περισσότερο την αγορά ενοικίων υπέρ των ιδιοκτητών και θα οδηγήσει σε υψηλότερα ενοίκια, αντί να αμβλύνει την κρίση προσιτής στέγασης.

Απέρριψε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι εξώσεις, κάνοντας λόγο για καθαρό καιροσκοπισμό και εξηγώντας ότι οι περιπτώσεις ενοικιαστών που δεν πληρώνουν ενοίκιο είναι πολύ λίγες.

Το Chega έχει επισημάνει ότι θέλει να τροποποιηθούν ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου πριν από την τελική ψηφοφορία, καθώς εκτίμησε ότι θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες. Ζήτησε επίσης μια πιο ισορροπημένη λύση.

Στην Ισπανία, την προηγούμενη εβδομάδα, ξέσπασε κύμα αγανάκτησης μετά την έξωση μιας 87χρονης γυναίκας από το σπίτι της, έπειτα από την αγορά του από εταιρεία ακινήτων που ήθελε να αυξήσει το ενοίκιο κατά 275%.

Καταυλισμοί διαμαρτυρίας έχουν στηθεί σε πολλές πόλεις της χώρας, κυρίως στο κέντρο της Μαδρίτης, με αίτημα την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα προστατεύει τους ενοικιαστές.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει να εγκριθούν αύριο Παρασκευή από το κοινοβούλιο μέτρα που προωθεί για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Loading

Play