Η πυρκαγιά στην περιοχή της Μαδρίτης παραμένει σταθεροποιημένη, με τις ισπανικές αρχές να λένε ότι «σχεδόν δεν έχουν απομείνει φλόγες». Παρά την εικόνα αυτή, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης εξακολουθεί να απασχολεί την Ισπανία, καθώς το κύμα καύσωνα δεν έχει υποχωρήσει.
«Οι μετεωρολογικές συνθήκες στη διάρκεια της νύκτας επέτρεψαν (…) να δροσίσει στην περιοχή και να εδραιωθεί η περίμετρος (της πυρκαγιάς), η οποία είναι σαφώς σταθεροποιημένη, χωρίς εξέλιξη για αρκετές ημέρες, με λίγα σημεία που καίνε και σχεδόν καθόλου φλόγες», επεσήμανε η νομαρχία της περιφέρειας της Μαδρίτης.
Πλέον δεν υπάρχει «καμία εστία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι χίλιοι άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις εστίες τους.
Οι ισπανικές αρχές προειδοποίησαν, πάντως, ότι το τρέχον κύμα καύσωνα απειλεί να αναζωπυρώσει την πυρκαγιά που ξέσπασε δυτικά της Μαδρίτης και έχει ήδη κάψει περισσότερα από 250.000 στρέμματα. «Ο μετεωρολογικός κίνδυνος για πυρκαγιά παραμένει πολύ υψηλός, ακόμη και ακραίος σε ορισμένες περιοχές, και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διατήρηση της σταθερότητας της περιμέτρου, στην παρακολούθηση νέων εστιών και στην ψύξη των θερμών ζωνών», συνέχισε η περιφερειακή νομαρχία της Μαδρίτης.
Η πιο κρίσιμη περιοχή σήμερα το πρωί εξακολουθεί να είναι αυτή γύρω από την τεχνητή λίμνη Σαν Χουάν, περίπου 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μαδρίτης. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Σαν Μαρτίν ντε Βαλντεϊγκλέσιας και Πελάγιος ντε λα Πρέσα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους.
ΦΩΤΟ EPA/MARIAM A. MONTESINOS
![]()
