ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης που καταδικάστηκε για απαγωγή, βιασμό και δολοφονία της πρώην συντρόφου του

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη μετά το 2020 έγινε στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, εκεί όπου με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε άνδρας ο οποίος καταδικάστηκε για απαγωγή, βιασμό και δολοφονία.

Η εκτέλεση του θανατοποινίτη στη Τζόρτζια έχει να κάνει με έναν Αμερικανό που είχε καταδικαστεί το 1996 σε θάνατο για την απαγωγή, τον βιασμό και στη συνέχεια τον φόνο της πρώην συντρόφου του.

propoli

Ο 59χρονος Ουίλι Τζέιμς Πάι εκτελέστηκε χθες στις 23:03 τοπική ώρα (05:03 ώρα Ελλάδος σήμερα) με θανατηφόρα ένεση σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Τζάκσον, στη νοτιοανατολική Ατλάντα, την πρωτεύουσα της πολιτείας αυτής στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο Πάι δεν έκανε καμία δήλωση πριν από τον θάνατό του, παρά μόνον προσευχήθηκε για τελευταία φορά, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές της Τζόρτζια.

Πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ, με εξαίρεση αυτή που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή στις 28 Φεβρουαρίου στο Άινταχο, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, καθώς δεν είχε χορηγηθεί στον καταδικασθέντα το θανατηφόρο διάλυμα εντός της νόμιμης προθεσμίας.

Ο Ουίλι Τζέιμς Πάι είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο το 1993 της Αλίσια Γιάρμπροου, γυναίκας με την οποία είχαν επεισοδιακή σχέση και την οποία απήγαγε και στη συνέχεια βίασε μαζί με δύο συνεργούς, ο ένας εκ των οποίων ήταν ένας 15χρονος.

Η θανατική καταδίκη του ακυρώθηκε από εφετείο το 2021, καθώς κρίθηκε ότι ο δικηγόρος του, ο οποίος είχε διοριστεί από το δικαστήριο, δεν εξασφάλισε στον κατηγορούμενο την αρμόζουσα υπεράσπιση, καθώς δεν ανέφερε ούτε τις ενδείξεις νοητικής υστέρησης ούτε τη φτώχεια και την κακοποίηση που είχε υποστεί ο κατηγορούμενος στην παιδική του ηλικία. Ωστόσο η θανατική ποινή του επιβλήθηκε εκ νέου το 2022.

Στο αίτημά τους μετατροπής της ποινής του, το οποίο απορρίφθηκε την Τρίτη από την επιτροπή απονομής χάριτος της πολιτείας, οι νυν δικηγόροι του Πάι, ενός Αφροαμερικανού, χαρακτήρισαν τη δίκη του «σοκαριστικό κατάλοιπο του παρελθόντος, στο οποίο ένας ρατσιστής και εξαντλημένος δικηγόρος, που διορίστηκε από το δικαστήριο, ο Τζόνι Μόστιλερ, ουσιαστικά εγκατάλειψε τη θέση του».

Έχοντας συνάψει σύμβαση με την κομητεία του Σπάλντινγκ για να εκπροσωπεί το σύνολο των άπορων κατηγορουμένων, επιπλέον εκείνων του ιδιωτικού του γραφείου, ο Τζόνι Μόστιλερ, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει, απασχολείτο με εκατοντάδες υποθέσεις τον χρόνο, αποτυγχάνοντας συστηματικά στην υπεράσπιση των πελατών του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του καταδικασθέντα.

Το ειδικό παρατηρητήριο Death Penalty Information Center επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, ότι το πιθανότερο είναι πως η πλειονότητα των κρατουμένων που εκτελέστηκαν το 2023 στις ΗΠΑ «δεν θα καταδικαζόταν σήμερα σε θάνατο», καθώς θα λαμβάνονταν υπόψη κυρίως τα προβλήματά τους ψυχικής υγείας και το τραυματικό παρελθόν τους ή ακόμη λόγω νομοθετικών αλλαγών.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή σε οικισμό Ρομά – Επίθεση με δρεπάνι και κατσαβίδι

Loading