Λίβανος: Ο υπουργός Πληροφοριών ανακοινώνει την έγκριση στόχων για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Ο υπουργός Πληροφοριών ανακοινώνει την έγκριση στόχων για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μόνο τους στόχους της αμερικανικής πρότασης για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη χώρα, αλλά δεν συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, οι υπουργοί της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι σιίτες σύμμαχοί τους αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συζητήσεις σχετικά με την πρόταση αφοπλισμού.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε την Τρίτη στον στρατό να καταρτίσει σχέδιο για να εξασφαλίσει το κρατικό μονοπώλιο των όπλων, μια πρόκληση για τη Χεζμπολάχ, η οποία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον αφοπλισμό της, δήλωσαν πολιτικές πηγές του Λιβάνου.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή σήμερα, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι δέκα να τραυματιστούν σε ισραηλινό πλήγμα στον ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Το Ισραήλ συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τις επιδρομές κατά θέσεων της Χεζμπολάχ ζητώντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ έχει απορρίψει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα και επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να σταματήσει τις επιδρομές του. Παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Χεζμπολάχ θα αφοπλιστεί σύντομα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να διεξάγει και άλλη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσει περαιτέρω μέτρα, ενώ δυνάμεις κυανοκράνων του ΟΗΕ βρήκαν ένα δίκτυο σηράγγων και όπλα στον νότιο Λίβανο.

Η συμφωνία εκεχειρίας ορίζει ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αποσυρθεί πίσω από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Loading

Play