Μακρόν στον ΟΗΕ: «Ο νόμος της ζούγκλας» δεν πρέπει να επιστρέψει – κάλεσε για ισχυρότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών

Μακρόν στον ΟΗΕ: «Ο νόμος της ζούγκλας» δεν πρέπει να επιστρέψει – κάλεσε για ισχυρότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον κίνδυνο να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας στον κόσμο και κάλεσε σε ενίσχυση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διατηρηθεί μια «πολιτισμένη διεθνής κοινότητα».

Στην τελευταία του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς τον Μάιο θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων ύστερα από δέκα χρόνια στην προεδρία της Γαλλίας, ο γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε «εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη για να επεκτείνουν τα σύνορά τους», «να ποδοπατήσουν την κυριαρχία λαών για να την οικειοποιηθούν οι ίδιοι» και «να αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη, είτε πρόκειται για το κλίμα είτε για την τεχνητή νοημοσύνη» — φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να ζήσουμε έτσι, με την επιστροφή του νόμου της ζούγκλας, ή σε μια πολιτισμένη διεθνή κοινότητα», είπε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκεί όπου επιχειρείται να επιβληθεί ο νόμος του ισχυρότερου, εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη, το κοινό συμφέρον», πρόσθεσε, ζητώντας πιο ενεργό στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός «διπλού μορατόριουμ» στις επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών σε Ρωσία και Ουκρανία. Ζήτησε επίσης «μορατόριουμ στη Μαύρη Θάλασσα», ώστε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, σε ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια.

Για το Μεσανατολικό, υπερασπίστηκε τη λύση των δύο κρατών για Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο «να παρακολουθούμε αυτό το θέαμα που μας ντροπιάζει όλους» στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρχει δράση.

«Ποια είναι η αξιοπιστία μας εάν εξακολουθήσουμε να παραμένουμε αδρανείς σε ό,τι αφορά τη Γάζα;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως η λύση των δύο κρατών είναι προϋπόθεση για «την ασφάλεια του Ισραήλ και του λαού του», ενώ παράλληλα στηλίτευσε την έξαρση της βίας από εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τα κράτη που θέλουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους να αναπτύξουν ένα μοντέλο «ανοικτού κώδικα», ώστε να μην εξαρτώνται από τις ΗΠΑ ή την Κίνα.

Loading

Play