Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την Ουκρανία και την Ρωσία να εργαστούν για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.
«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως» τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «πραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», υπογράμμισε.
Εξέφρασε, εξάλλου, την «ανησυχία του από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές που κάνουν λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως «χρειάζεται να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα».
Δείτε επίσης: Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Μαριούπολη
- Σφοδρή επίθεση Κωνσταντοπούλου στη ΔΕΘ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη: «Κοροϊδία, ψίχουλα, αλαζονεία, εξυπνάδες»
- Θεαματική τεσσάρα κορυφής για την Άουγκσμπουργκ στη Bundesliga
- Σοκ στον Λίβανο: Τρεις νεκροί από νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότο
- Κόνιτσα: Η μεγάλη πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου – Αγώνας να μη φτάσουν οι φλόγες στον οικισμό
- Γουίτκοφ: Κίεβο και Μόσχα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για να τελειώσει ο πόλεμος
![]()
