Πτώση στις αγορές: Γουόλ Στριτ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλήττονται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πτώση στις αγορές: Γουόλ Στριτ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλήττονται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με σημαντική υποχώρηση σήμερα, τρίτη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τις μετοχές του αεροπορικού τομέα και του τουρισμού να καταγράφουν πτώση, σε αντίθεση με την αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,89%, ο δείκτης Nasdaq κατά 0,64% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 0,63%.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού υποχωρούσε κατά 2,22%, της Φραγκφούρτης κατά 2,67%, του Λονδίνου κατά 1,59% και του Μιλάνου 2,53%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος θα έχει επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Το σοκ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το εύρος της σύγκρουσης.

Από το Σαββατοκύριακο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δυσχεραίνει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές στο στενό του Χορμούζ, μια θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας μεταξύ του Ιράν και του σουλανάτου του Ομάν, απ’ όπου περνά περίπου το 20% του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Συνέπεια: η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε. Γύρω στις 16.10 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε φτάσει τα 79,30 δολάρια το βαρέλι (+8,82%) αφού νωρίτερα ξεπέρασε και τα 80 δολάρια. Στις αρχές του έτους η τιμή κυμαινόταν στα 61 δολάρια/βαρέλι.

Ο οικονομολόγος Σιλβέν Μπερσινιέρ, ιδρυτής της εταιρείας Bersingéco, είπε ότι η κατάσταση αυτή ενέχει τον κίνδυνο μιας τρίτης πετρελαϊκής κρίσης, μετά από εκείνες του 1973 και του 1979 και μετά την κρίση του φυσικού αερίου του 2022, χαρακτηρίζοντας «αξιόπιστο σενάριο» την πιθανότητα ο μαύρος χρυσός να εκτοξευτεί στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Για τον Άνταμ Χετς, της επενδυτικής εταιρείας Janus Henderson, η τιμή του πετρελαίου ασφαλώς θα αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει σε «λογικά επίπεδα». Ο πόλεμος αυτός είναι ενδεχομένως ένα σοκ «τη χειρότερη δυνατή στιγμή», καθώς το παγκόσμιο εμπόριο αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες, λόγω της «επίθεσης» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών.

Πέραν του τομέα της ενέργειας, το κλείσιμο του εναέριου χώρου στον Κόλπο διαταράσσει τους αεροπορικούς διαδρόμους μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ανέφεραν σε ένα υπόμνημά τους. Ο Ρούμπεν Νίζαρντ, υπεύθυνος έρευνας στην ασφαλιστική εταιρεία Coface, προειδοποίησε για τους κινδύνους αύξησης των ασφαλίστρων για τη ναυσιπλοΐα.

Ο πόλεμος θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, εφόσον έχει διάρκεια, με τους οικονομολόγους της τράπεζας Natixis να εκτιμούν ότι «κάθε παρατεταμένη διακοπή» της ναυσιπλοΐας στο Χορμούς θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές αλλά και στην πληθωριστική δυναμική.

Στην Ευρώπη, τα επιτόκια στις περισσότερες χώρες αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την αύξηση του πληθωρισμού, με το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου να κυμαίνεται στο 2,70% σήμερα.

Loading

Play