Σήμα κινδύνου για την ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης έστειλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντης Μπελέρης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση και την ανανέωσή της.
Ο κ. Μπελέρης αναφέρθηκε στην ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική παρουσία του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
«Δεν είναι απλώς μια κοινότητα του παρελθόντος. Είναι μια κοινότητα που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον», τόνισε.
Με αφορμή και τη δική του εμπειρία από τον αγώνα για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση μιας μειονότητας είναι οι άνθρωποί της να μπορούν να μένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους.
«Η προστασία μιας μειονότητας σημαίνει πρωτίστως να δημιουργούνται οι συνθήκες, ώστε οι άνθρωποί της να μπορούν να παραμείνουν, να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους στον τόπο τους με ίσους όρους», είπε.
Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δραματική συρρίκνωση της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, προειδοποιώντας ότι πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με πραγματικό κίνδυνο εξαφάνισης.
Όπως επισήμανε, η διατήρηση της σημερινής κατάστασης δεν αρκεί και χρειάζονται θετικά μέτρα, με ουσιαστική στήριξη του επαναπατρισμού και πραγματικές ευκαιρίες για νέους ανθρώπους να επιστρέψουν, να μορφωθούν, να εργαστούν και να χτίσουν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, έθεσε το ζήτημα και στην ευρωπαϊκή του διάσταση, ζητώντας να βρίσκεται ουσιαστικά στον διάλογο ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία. «Η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί άλλωστε αναπόσπαστο στοιχείο των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε, τάσσοντας τη στήριξη συγκεκριμένων μέτρων και τη διατήρηση της σχετικής αναφοράς ανοικτή.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Μπελέρης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί το μέλλον της κοινότητας: «Μία κοινότητα δεν διατηρείται μόνο με τη μνήμη. Διατηρείται όταν οι άνθρωποί της μπορούν να επιστρέψουν, να ριζώσουν ξανά και να δώσουν ζωή στον τόπο που εξακολουθούν να αποκαλούν πατρίδα τους».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
![]()
