Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στον θάνατο του Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα του Ισραήλ. Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τον θάνατο του Λαριτζανί, όπως και οποιουδήποτε άλλου Ιρανού αξιωματούχου, «απαράδεκτο» και επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο Λαριτζανί, που θεωρείται πυλώνας του ιρανικού καθεστώτος, είχε αναδειχθεί σε ντε φάκτο ηγέτη της χώρας μετά τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επίσης από ισραηλινό πλήγμα. Οι αναλυτές τονίζουν τη σημασία του ρόλου του στην ιρανική πολιτική.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ίδιος έχουν δώσει εντολή για την εξόντωση Ιρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες παράπλευρες απώλειες. Η δήλωση αυτή προκάλεσε σοκ στην Κίνα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Ζιαν, να εκφράζει την ανησυχία του.
Η Κίνα, που είναι σημαντικός εμπορικός και διπλωματικός εταίρος του Ιράν, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής τα τελευταία χρόνια και έχει καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές τους ενέργειες», δήλωσε ο Λιν Ζιαν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην περιοχή.
![]()

