Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας παρουσίασε σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των Βουλγάρων το 2024. Κατά μέσο όρο, ένα άτομο στη χώρα καταναλώνει 166 αυγά, 10 λίτρα μαγειρικό λάδι, 12 κιλά τυρί, 20 λίτρα φρέσκο γάλα και 28 κιλά γιαούρτι ετησίως. Η ετήσια διατροφή του μέσου Βούλγαρου περιλαμβάνει επίσης 76 κιλά λαχανικών και 60 κιλά φρούτων. Η κατανάλωση ψωμιού και γλυκών ανέρχεται σε 69 κιλά, ενώ το κρέας και τα προϊόντα κρέατος ανέρχονται σε 58 κιλά ανά άτομο ετησίως.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θεσπίστηκε το 1981 με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Κάθε χρόνο ο εορτασμός πραγματοποιείται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήσουμε κανέναν πίσω είναι το θέμα του 2025. Περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στη διοργάνωση, στην οποία η Βουλγαρία έγινε μέλος το 2006.
Η ΕΕ εκτιμά ότι η Ένωση παράγει περίπου 130 κιλά αποβλήτων τροφίμων ανά άτομο κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε 60 εκατομμύρια τόνους. Το 2023, ο μέσος Βούλγαρος πέταξε 93 κιλά τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Βουλγαρικής Τράπεζας Τροφίμων, Τσάνκα Μιλάνοβα. Αυτό αντιστοιχεί σε 614.000 τόνους τροφίμων που σπαταλώνται σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο. Τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο (9,9%) της συνολικής ροής αποβλήτων, σύμφωνα με την Ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά τα απόβλητα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2021-2028, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ