Στο Θιβέτ ανοίγει ξανά ο δρόμος της διάσωσης – Αγωνία για εγκλωβισμένους σε υδροηλεκτρικό έργο στο Νεπάλ

Στο Θιβέτ ανοίγει ξανά ο δρόμος της διάσωσης – Αγωνία για εγκλωβισμένους σε υδροηλεκτρικό έργο στο Νεπάλ

Η Κίνα αποκατέστησε πλήρως τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο πέρασμα Γκιρόνγκ, στα σύνορα με το Νεπάλ, μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πλημμύρα. Έτσι, βαριά μηχανήματα έφτασαν για πρώτη φορά στην κύρια ζώνη της καταστροφής, την ώρα που η αγωνία στο Νεπάλ παραμένει για τους εγκλωβισμένους εργάτες.

ΕΕ Αντιπροσωπεία στην ΕλλάδαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΔΕΘ — Δείτε το video

Οι εκτεταμένες ζημιές στον εθνικό αυτοκινητόδρομο G216 ανάγκασαν την Κίνα να ρίξει από αέρος εξοπλισμό και εφόδια στους διασώστες της πρώτης γραμμής, ενώ ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να περπατήσουν μέσα από τα βουνά για να φθάσουν στο σημείο.

Μεγάλος αριθμός βαρέων μηχανημάτων έχει πλέον φτάσει στην περιοχή όπου βρισκόταν το κινεζικό συνοριακό συγκρότημα ελέγχου, μαζί με πρόσθετο εξοπλισμό για την ενίσχυση των ερευνών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Η ίδια τηλεόραση έδειξε πλάνα από συνεργεία διάσωσης και εκσκαφείς, ενώ ανέφερε ότι στο σημείο έχουν αναπτυχθεί ομάδες με συσκευές εντοπισμού ζωής και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Η πρόοδος εξακολουθεί να δυσκολεύει από την επίμονη βροχή και το απαιτητικό ανάγλυφο, καθώς τα πληρώματα εργάζονται σε μια στενή ορεινή χαράδρα, ανάμεσα σε ασταθείς γκρεμούς και έναν ορμητικό ποταμό.

Οι αρχές παρακολουθούν τη στάθμη λιμνών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες πλημμύρες αν υπερχειλίσουν και είπαν ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί. Ωστόσο, οι κατολισθήσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Στο Νεπάλ, οι αρχές ανέφεραν ότι οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων μειώνονται. Τουλάχιστον 1.114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 4.000 παραμένουν αγνοούμενοι.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Θιβέτ, ο επίσημος απολογισμός της Κίνας παραμένει από την Κυριακή στους 16 νεκρούς και 546 αγνοούμενους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 104 Ινδοί, 49 Νεπαλέζοι και 33 Λετονοί, που πιστεύεται ότι ήταν μέλη δύο τουριστικών ομάδων.

Ο Κάρλις Άιχενμπάουμς, πρεσβευτής της Λετονίας στην Κίνα, δήλωσε ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και τις αρχές στο Θιβέτ για νεότερες πληροφορίες.

Το προσωπικό της πρεσβείας δεν επιδίωξε να επισκεφθεί το σημείο της καταστροφής στο Θιβέτ, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από το Νεπάλ δείχνουν ότι οι αγνοούμενοι Λετονοί ενδέχεται να παρασύρθηκαν από τα νερά στη νεπαλική πλευρά, είπε.

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών για την καταστροφή στο Θιβέτ διατίθεται μόνο μέσω ειδικών πηγών, κυρίως από τα κινεζικά κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Απαντώντας χθες, Τρίτη, στο ερώτημα γιατί η κινεζική κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε ξένους δημοσιογράφους να επισκεφθούν τη ζώνη της καταστροφής, το υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε την απώλεια πρόσβασης σε δρόμους και επικοινωνίες, καθώς και τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια από δευτερογενείς καταστροφές.

Η Κίνα θα στείλει περισσότερους ειδικούς στην ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA και προμήθειες εκτάκτου ανάγκης, όπως γέφυρες Bailey, ψυγεία νεκρών και εξοπλισμό επικοινωνιών, στο Νεπάλ μετά τη φονική ξαφνική πλημμύρα στα σύνορα, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα ζήτησε από το Νεπάλ να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διάσωση και τη μεταφορά Κινέζων πολιτών που αγνοούνται εκεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκούο Ζιακούν στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της Αρχής Ηλεκτρισμού του Νεπάλ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες δεκάδες εργάτες να βρεθούν ζωντανοί, μία εβδομάδα μετά τον εγκλωβισμό τους σε υπόγεια αίθουσα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ρασουαγκάντι του Νεπάλ, μετά τη φονική πλημμύρα.

«Στο Ρασουαγκάντι, πιστεύουμε ότι 46 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε μια δομή σαν δωμάτιο στη σήραγγα», είπε στο Ρόιτερς ο Αμχσού Κιράν Σάχι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ηλεκτρισμού του Νεπάλ.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι πρέπει να είναι ζωντανοί έπειτα από μία εβδομάδα επειδή… έχουν τρόφιμα και νερό εκεί στην εγκατάσταση».

Μέχρι τώρα, οι αρχές του Νεπάλ έχουν διασώσει 279 ανθρώπους από υδροηλεκτρικά εργοτάξια που παρασύρθηκαν από την άνευ προηγουμένου πλημμύρα πάγου, βράχων, λάσπης και φερτών υλικών, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση παγετώνα κοντά στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Ωστόσο, τουλάχιστον άλλοι 639 εξακολουθούν να αγνοούνται, με ορισμένους να θεωρείται πως έχουν εγκλωβιστεί σε σήραγγες που συνδέονται με υδροηλεκτρικά εργοτάξια, όπου συνεργεία διάσωσης από το Νεπάλ, την Ινδία και την Κίνα σκάβουν για να βρουν επιζώντες.

Το Rasuwagadhi Hydroelectric Project, μια εγκατάσταση 111 μεγαβάτ στην πληγείσα περιοχή Ρασάουα, βρίσκεται σε μια ορεινή κοιλάδα σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα.

«Είναι το μοναδικό εργοτάξιο όπου μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στη σήραγγα. Ο στρατός προσπάθησε να το κάνει αυτό πριν από τρεις ημέρες, αλλά δεν βρήκε το δωμάτιο», είπε ο Σάχι. «Πάμε μέσα ξανά».

Οι διασώστες αναζητούν επίσης επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σήραγγες σε άλλες περιοχές, όπου ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί διαθέτουν χώρους και δωμάτια για να μένουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του Νεπάλ, Ράτζα Ραμ Μπάσνετ.

Στις εγκαταστάσεις του Upper Trishuli 3A, που επλήγησαν επίσης από την πλημμύρα, οι διασώστες χρειάστηκαν σχεδόν έξι ημέρες για να εντοπίσουν τις σήραγγες λόγω της μεγάλης ποσότητας λάσπης, είπε ο Σάχι.

«Περιμένουμε ότι υπάρχουν επιζώντες εκεί μέσα επειδή μας είπαν ότι υπάρχει στεγνός χώρος στο εσωτερικό. Προσπαθούμε να μπούμε σε αυτή τη σήραγγα τώρα», είπε.

«Χρησιμοποιούμε κάθε διαθέσιμη τεχνολογία στο Νεπάλ αυτή τη στιγμή και λαμβάνουμε βοήθεια από Ινδούς, Κινέζους και Κορεάτες. Έχουμε επίσης ειδικούς από την Αυστραλία».

Η καταστροφή δημιούργησε τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια τόνους μπάζων, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), μεταξύ των οποίων τμήματα κτιρίων, βράχια και ιζήματα.

Loading

Play