Συγκλονιστικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επεισόδια στη Σερβία

Συγκλονιστικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επεισόδια στη Σερβία

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ σε πάνω από δέκα σερβικές πόλεις, και ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ορισμένους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις και οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος στη Νόβι Σαντ. Στην πόλη αυτή, οι δυο πλευρές εκτόξευσαν φωτοβολίδες και πέταξαν αντικείμενα η μια στην άλλη, εξωθώντας την αστυνομία να επέμβει.

Διαδηλώσεις διεξήχθησαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, κυρίως μπροστά σε γραφεία τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Οι νέες κινητοποιήσεις καταγράφτηκαν έπειτα από νύχτα επεισοδίων προχθές Τρίτη, όπου συγκρούστηκαν μασκοφόροι, κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα, με διαδηλωτές κατά της διαφθοράς στην πόλη Βέρμπας.

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς δονούν συχνά τη Σερβία, μετά την κατάρρευση γείσου οροφής σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, την 1η Νοεμβρίου 2024 στη Νόβι Σαντ, γεγονός που αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην ενδημική διαφθορά. Τους τελευταίους σχεδόν εννιά μήνες, συγκεντρώσεις, που προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, προβάλλουν τις απαιτήσεις για διαφανή έρευνα σχετικά με την τραγωδία και πρόωρες εκλογές. Ο πρόεδρος Βούτσιτς απορρίπτει τα αιτήματα αυτά και καταγγέλλει συνωμοσία υποκινούμενη από δυνάμεις του εξωτερικού με σκοπό την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησής του.

Loading

Play